Gönderen Konu: Uygun akvaryum ölçülerinin belirlenmesi  (Okunma sayısı 2285 defa)

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
Uygun akvaryum ölçülerinin belirlenmesi
« : Temmuz 02, 2009, 15:21:42 ÖS »
Evet, ilk madde olan uygun akvaryumun seçimi ile çalışmamıza başlıyoruz. Bu madde ile ilgili hepinizin görüşlerini bekliyorum. Lütfen katılımcı ve açık fikirli olalım. Bu arada ana listeye eklenmesi gereken bir madde olduğunu düşünüyorsanız yada sıralamada değişiklik olması gerektiğine inanıyorsanız bu konudaki önerilerinizi de bekliyorum.
« Son Düzenleme: Temmuz 03, 2009, 16:29:44 ÖS Gönderen: Devletabi »
Görüşmek üzere,

aqua_boy

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
Ynt: Adım Adım Bitki Akvaryumu Kurulumu ve İdamesi
« Yanıtla #1 : Temmuz 02, 2009, 16:05:55 ÖS »
Ölçü olarak bitkili tanklarda genişliğin çok önemli olduğunu düşünüyorum bence en uygunlardan biride 60*50*40(h) ölçüsü ...
Oldukça Low Tech Bitkili Rainbow...

Punk@rt

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #2 : Temmuz 02, 2009, 19:05:13 ÖS »
Bende Cenk kardeşimle aynı fikirdeyim. Tankta ölçü seçilirken genişlik bence de çok önemli. Daha rahat derinlik çalışması yapılabilir dizaynda aynı zamanda.  Yüksekliği ise bakılmak istenen bitki çeşitleri doğrudan etkiler diye düşünüyorum. Arka fon için bakılmak istenen bitki türlerinin boyları da bence yükseklikle doğrudan alakalı olacaktır.
« Son Düzenleme: Temmuz 02, 2009, 19:10:19 ÖS Gönderen: Punk@rt »

Zamansızlık

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #3 : Temmuz 02, 2009, 19:22:39 ÖS »
Derinlik elbette önemli. Ne kadar fazla olursa o kadar büyük avantaj sağlıyor. Neticede taban alanı ne kadar geniş olursa peyzaj ve derinlik, kütük, kaya gibi dekoratif elementlerin yerleşimi daha kolaylıkla sağlanabilecektir. Ancak gene de burada sanki ilk akla gelen konunun bu olmaması lazım. Örneğin akvaryumu evde koyacağınız yerin seçimi (duvarda müsait olan yer, o bölgenin dış ısı/ışık kaynaklarından etkilenme olasılığı, vs...) ve buna göre ölçülerin belirlenmesi gerekebilir. Bunun ardından ise akvaryumun boyutuna uygun lambalar düşünülerek lamba boyuna en uygun gelecek şekilde (lamba boyu + 5 yada 10cm gibi) akvaryum ölçülerinin netleştirilmesi düşünülebilir.
Görüşmek üzere,

volkans

• Üye
  • **
« Yanıtla #4 : Temmuz 03, 2009, 01:12:29 ÖÖ »
Genelde yaygın olan "Şimdilik küçük bir akvaryumla başlayalım da ustalaşınca daha büyüğüne geçeriz" düşüncesi yerine imkanların el verdiği en büyük hacimle başlanmasını daha doğru buluyorum. Yaygın kanının aksine büyük akvaryumların idare edilmesi küçüklerine göre çok daha kolay (ama tabiki daha masraflı) olmaktadır ve küçük hacimler çok daha fazla ustalık gerektirmektedir.

Bu nedenle gerek görsellik, gerek mevcut lambalara uygunluk, gerekse de idame açısından 100x50x50 (h) veya 130x60x55 (h) boyutlarındaki akvaryumların bitki akvaryumu için uygun boyutlar olduğunu düşünüyorum (Her ne kadar standart akvaryumlarda bu ölçülere pek rastlanmasa da). Böylece hem hesaplı ve kolay bulunabilir olan 90cm veya 120cm boyundaki T8 floresanlar kenarlarda uygun boşluklar kalacak şekilde kullanılabilir, hem de hacmin yeterince büyük olması nedeniyle su değerleri çok daha rahat korunabilir. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi bu ölçüler için kullanılacak malzemelerin (kum, bitki, gübreler, filtre, lambalar, vb.) miktarındaki artışın da bir miktar maddi soruna yol açacağı tabiki aşikar.

« Son Düzenleme: Temmuz 03, 2009, 01:19:32 ÖÖ Gönderen: volkans »
Volkan SEZER

Ben akvaryuma akvaryum demem, bitki akvaryumu olmadıkça..

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #5 : Temmuz 03, 2009, 02:55:10 ÖÖ »
Bence de büyük olmalı ama büyük derken 100lt altı olmalı her halukarda. Daah büyük tanklarda olaya hakim olmak çok kolay değil bence. Ama 10lt nano gibi birşey kurup beklemek de akıl işi değil. Bence 50-60 litre dolayları ideal. Bu arada 90cm floresanlar pek standart sayılmaz. 60cm ve 120cm genel standartlar.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #6 : Temmuz 03, 2009, 09:55:11 ÖÖ »
Akvaryumu kuracağımız yerin kesinlikle yanlardan veya arkadan ışık almaması gerekir diye düşünüyorum,Benim akvaryumum oda camının sağ tarafında ve bana büyük sıkıntılar yaşatıyor ışık gelen tarafta camda sürekli nokta algler oluşuyor ve bunları temizlemek sanıldığı kadar kolayda olmuyor,ikinci önemli sorun ise bitkilerimin sürekli sağ tarafa uzaması tankda istemediğim sorunlar oluşturuyor kesinlikle ışık almayan bir noktaya koyalım ki görselliği güzel olsun.Boyutuna gelincede 100 lt.den az olmasın.
175 Lt.Bitkili Canlı Doğuran
 50 Lt.Bitkili Karides
 60 Lt.Üretim (Çarprazlama-Hybrid) Deneme Yanılma aşamasında

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #7 : Temmuz 03, 2009, 13:59:38 ÖS »
Birkan kardeşimizin herhalde en büyük sorunu akvaryuma yeetrince vakit ayıramamak olmuştur bugüne kadar. Onun için büyük akvaryumlara pek sıcak bakamıyor olabilir. Ancak bu konuda Volkan Bey'in görüşlerine katılıyorum. Soner arkadaşımızın yorumu ise gerçekten dikkate alınması gereken önemli etkenleri içeriyor. Genel olarak yorumlarınızı yaparken hepiniz bazı ölçüler üzerinde duruyorsunuz. İşte bu yanlış bir başlangıç noktası. Önce uygun yeri bulmak önemli. Verilen ölçüler oraya denk gelmeyebilir. Uygun yeri bulduktan sonra lamba boylarına göre ölçü tercihinin yapılması doğru olacaktır. Aydınlatma olarak T5 tercihi giderek yaygınlaşan bir uygulama. 24W/55cm, 39W-85 cm yada 54W-115cm ve bağlantılar için her iki tarafa eklenecek 5cm extra pay burada ilk hareket noktası olabilir. Bunların dışında yer seçiminde gözönüne alınması gereken başka noktalar da var sizler tarafından değinilmesini beklediğim. Örneğin bakım işlemlerinin sorun yaratmayacağı bir yer olması, zeminin akvaryum ağırlığını taşıyabilmesi (örneğin parke bir sorun yaratabilir), sehpanın tasarlanması, görünümünün hoş ve her zaman açık bir alanda olması gibi. Değil mi?
Görüşmek üzere,

sabiht

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #8 : Temmuz 03, 2009, 15:19:26 ÖS »
Merhabalar ...
Uzun süredir yazmıyordum, zaten bitkili akvaryumumu da fes edip calvus akvaryumu kurdum
Ancak ; amano'nun en ideal ölçüsü 90 x 45 x 45 , bu ölçülerde en iyi sonucu aldığını yazıyordu...
Sabih Tüzem
Calvus 200 lt

fantastik3

• Özel Üye
  • Üye
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
« Yanıtla #9 : Temmuz 03, 2009, 16:15:43 ÖS »
Merhabalar,

Bildiğim kadarıyla 1 - 1/2 - 1/2 (en - boy -yükseklik) oranları bitki akvaryumlarında tercih ediliyor.
T. Amano en çok 70 - 35 -35 ölçülerini tercih ediyor (nano) Tabii bu kriterler değişmez değidir! İstediğiniz ölçülere
göre bir tank hazırlayıp "bitki akvaryumu" oluşturabilirsiniz. Ancak;

1-Işık
2-Co2 dağılımı
3-Isıtma
4-Taban Malzemesi  konularında "sıradışı" olmanız gerekecektir.
Tabanda Hemianthus, Parvula gibi yüksek ışık gerektiren zemin bitkilerini yaşatmak ve büyütmek istiyorsanız flouresan lambaların ışık etkinlikleri azami 50 cm olduğundan aydınlatma olarak metal halide lambalara yönelecek maliyeti arttıracaksınız demektir. Metal halide'ler daha çok ısınacak, soğutucu masrafına katlanacaksınız demektir.
T8 Flouresanlar akvaryumcular dışında da satıldığından fiyatları T5 lere göre çok daha uygun olup, ekipmanları da her yerde vardır.
Bana göre tank ölçüleri, eğer "fantastik düşünmeyeceksek" 60 cm (T8 lamba 18W tüp boyu) + 10 cm, 120 cm (T8 lamba 36W tüp boyu) + 10 cm olabilir. Tabii 100 cm 'de olabilir. O zaman 30 W T5 flouresan Sera marka 55 TL vermelisiniz, 36W T8 Slyvana Grolüks 12 TL vermelisiniz. Yani maddi işin maddi yönünü de düşünmek gerek (en azaından bazılarımız için)
Taban malzemesi olarak tank büyüdükçe ihtiyaç artar, yıldırım bey Hagen siyah kum önerir, 60 lt akvaryumda sadece tabana 100 TL ödersiniz demektir.

Sonuçta imkansız diye bir şey yok parası , ilgisi olana !

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #10 : Temmuz 03, 2009, 16:22:18 ÖS »
 Yıldırım abi etkileşimli derken nasıl birşey yapacağını merak ediyordum bu kurulum makalesinde, demek böyle olacakmış :D Aslında etkileşimli olay kısmını ayrı başlıklarda tartışıp genel oluşan kanıları buraya yazmak daha iyi olurdu gibi bence. Böylece hem ayrı tartışma konularımız hemde toplu bir başlığımız olurdu. Ben bir ara bu olaya el atayım.
 Tank seçimi ile ilgili konuya dönecek olursak da şimdiye kadar okuduğum mesajlardan bana uygun olanını toparlarsak; tank ölçülerinde önemli etkenler:

• Tankın kurulacağı yer.
  • Kullanılacak aydınlatma ekipmanı tercihi.
  • Ölçülerin seçilirken dekorasyon ve peyzaj olayının dikkate alınarak derinlik ve genişlikğin belirlenmesi.
  • Maaliyet faktörü
  • Akvaryuma ayırılacak vakit

şeklinde bir özet yapabiliriz. Maddeler dahada arttırılabilir.

Ben derinliğe önem verdiğim için ikinci ve üçüncü tanklarımda derinliği arttırdım. İkinci tankımı camcıya 80-45-50 ölçülerinde 3. tankımı ise kendim 35-30-30 ölçülerinde yerim ve elimdeki ekipman izin verdiğince yaptım
« Son Düzenleme: Temmuz 03, 2009, 16:23:59 ÖS Gönderen: Devletabi »
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

gulay

• Üye
  • **
Ynt: Uygun akvaryum ölçülerinin belirlenmesi
« Yanıtla #11 : Temmuz 03, 2009, 17:19:50 ÖS »
Tam da şu sıralar yeni bir bitkili nano kurarken güzel bir rastlantı oldu bu konu... :)

Yeni bir akvaryum almadan önce ne tür bir bitkili akvaryum istiyorum ona karar veririm çünkü içinde yer alacak bitkiler dışında diğer canlıların da bu karara etkisi büyük. Örneğin bitkili melek ile bitkili karides tankının minimum ihtiyaçları farklı olacaktır.

İkinci olarak besleyeceğim bitki ve balıklara göre koyabileceğim yerleri saptarım, burada en azından boy ve en ölçüleri belli olur. Koyulacak yerin oda sıcaklığını muhafazası ve güneş gelip gelmediği önemli. Kışları çok soğuk olan bir yerde kışın ısınma için elektrik masrafını, yazın çok sıcak olan yerlerde beslenecek bitki ve balıkların ısıya dayanıklılığını (tabii burda soğutma amacıyla klima kullanılırsa bunun da masraflarını) gözönünde bulundurmak şart. Güneşin direk geldiği kısımlarda camlarda nokta yosunu oluşurken, bitkilerde de yosun mutlaka oluşuyor. Güneş ışığı kesilmediğinde bunu önlemek imkansız sanırım...

Üçüncü sırada ise beslenecek canlılara ve özellikle de bitkilere göre yükseklik seçimi var. Yüksekliği belirlerken seçeceğim ışıklandırma tipini de düşünmem lazım. Örneğin T5 floresan ve metal halide kullanılacaksa yükseklik 50 cm'in üzerine çıkabilirken, T8 floresanlar bu durumda yetersiz kalabilir. Benim şahsen en çok kararsız kaldığım aşama burası oluyor... Hazır alınan tanklarla yeterli ışıklandırma sağlanamadığından, ilave floresan devresi veya sıfırdan yeni kapak alımı bu noktada devreye girmekte  ;D

Dördüncü kısımda kum, filtre, ısıtıcı gibi malzemelerin ve sonunda canlıların nereden ve ne kadara alınabileceğinin kesinleştirilmesi geliyor. Tabii şunu da belirtmek gerek, bu aşamaların her birinde maddi tutarları da düşünüyor ve uygun elemeleri yapmaya çalışıyorum... :)

Herkese selamlar...

Gülay Baran

-Discus 130x50x50
-Bitkili Synodontis Eupterus ve Pantodon Buchholzi  110x50x50
-Nano Bitkililer

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #12 : Temmuz 03, 2009, 20:31:39 ÖS »
Evet arkadaşlar. Hem foruma hareket gelmiş oldu, hem de biraz daha beyin fırtınalı bir yaklaşımla daha fazla unsuru ele almış olduk. Aşağıda yer alan tüm maddelerin bir arada ele alınmasıyla herkes kendisine özel, istediği şartlara en uygun akvaryum ölçülerini ortaya çıkarabilecektir. Şimdi buraya kadar olan mesajları bir araya toplayacak olursak:
•   Bazı mesajlarda örnek akvaryum boyutları verilmiş, ancak bu kişiye özel uygulamalarda tamamen göz ardı edilebilecek bir durum diye düşünüyorum. Neticede aşağıda yer alan tüm maddelerin bir arada ele alınmasıyla herkes kendisine özel, istediği şartlara en uygun akvaryum ölçülerini ortaya çıkarabilecektir. Belli bir akvaryumu alıp ben bunu nasıl aydınlatabilirim, bunu nereye sığdırabilirim/uydurabilirim diye düşünmek yerine önce uygun akvaryum ölçülerini çıkarıp buradan hareketle akvaryumu kurmaya başlamak en doğrusu olacaktır.
•   Tankın kurulacağı yer: Harici ısı ve ışık kaynaklarından etkilenmeyecek bir yer olmasının akvaryumu sadece kendi belirleyeceğimiz şartlarla kontrol altında tutabilmemiz açısından faydası aşikârdır. Bu şekilde bitkilerin fotosentez faaliyetlerinin düzenli bir şekilde gerçekleşmesi, bitkilerde farklı ışık kaynaklarına doğru yönelmelerin neticesinde ortaya çıkabilecek duruş bozukluklarının önüne geçilmesi sağlanmış olacaktır. Yer seçimindeki diğer dikkate alınması gereken faktörler arasında akvaryumun konulacağı zeminin akvaryum ebadına uygun sağlamlıkta olması gerektiğini, altına konacak sehpa/dolabın akvaryum ekipmanlarının tamamını kullanıma uygun şekilde barındırabilmesini, bakım işlemleri sırasında gerektiğinde akvaryum ebadına bağlı olarak yanlardan müdahale edebilme imkânının da mevcut olmasını, su değişimleri sırasında mümkün olan en az karışıklığa neden olacak bir uzaklıkta ve konumda olmasını, görsellik açısından önünün başka bir takım eşyalarla bloke edilmemesini sayabiliriz. Elbette bir ev yada ofiste bu şartların tamamının sağlanması her zaman mümkün olmayabilir. Ancak bunlardan en fazlasına olanak verecek bir konum sağlandığında bu bölgeye bütçeniz ve kafanızdaki tasarıma en uygun düşecek büyüklükte akvaryuma karar verebilirsiniz.
•   Kullanılacak aydınlatma ekipmanı tercihi: Akvaryumu koyacağımız yerle ilgili sorunu aştığımıza göre şimdi ilk aşamada vermiş olduğumuz kararı akvaryumun boyunda ince bir ayarla netleştirelim. Bitki akvaryumlarımızda en önemli unsurlardan biri olan aydınlatma http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,904.0.html konusunda zaten detaylı bir şekilde ele alınmıştı. Burada biraz daha farklı bir özelliğini ele alacağız. Lamba boylarını öyle seçmeliyiz ki akvaryumun tüm yüzeyi homojen bir şekilde aydınlansın ve kör noktalar kalmasın. Bu durumda lamba boylarını bilmemiz gerekiyor. Lamba boylarına her iki taraftan bağlantı için 5’er cm eklenmesi gerektiğini de unutmayalım. T5 lambalar 24W/55cm, 39W/85 cm yada 54W/115cm boylarında, T8 lambalar ise 15W/45cm, 18W/59cm, 25W/75cm, 36W/120cm yada 58W/150cm boylarında bulunmaktadır. Metal Halide lambalar kullanılacaksa 30cm yüksekliğe yerleştirildiğinde etkili aydınlatmayı 90cmlik bir yüzeye yayabildiği dikkate alınmalıdır. Ledle uygulanacak aydınlatma ise tamamen bölgesel olacağından burada sadece led sayıları artırılarak ayarlama yoluna gidilecektir.
•   Ölçülerin seçilirken dekorasyon ve peyzaj olayının dikkate alınarak derinlik ve yüksekliğin belirlenmesi: Akvaryumların pek çoğunda görselliği öne çıkaran unsur kademelendirme, teraslama, kaya ve kütüklerin etkin kullanımı gibi yöntemlerle elde edilebiliyor. Çok özel peyzaj yetenekleriniz yoksa burada ne kadar genişlik (derinlik) fazla ise o kadar rahat ve yaratıcı olabilirsiniz. Genişliğin boş akvaryumda çok fazla görünmesi sizi yanıltmasın, neticede akvaryum dolduktan sonra gözün algıladığı derinlik gerçek derinliğin %60’ına düşecektir. Ancak derinlik 70cm ve yukarısına çıktığında suyun daha dar akvaryumlardaki kadar berrak görünmeyeceğini de ihmal etmeyiniz.
•   Balık tercihi: Eğer akvaryumu nasıl kuracak olursanız olun kafanızda içinde besleyeceğiniz canlı türüyle ilgili bir ön fikriniz var ise buda ölçülerde belirleyici olacaktır. Neticede 60cm bir akvaryumda discus, melek beslemek ne kadar sorunlu ise 150cm bir akvaryumda sadece karides beslemek te o kadar sorunlu olacaktır.
•   Akvaryuma ayrılacak vakit: İşte büyük akvaryumların tek dezavantajı. Bakım, su değişimleri, buda, vs… gibi konulara fazla ayıracak zamanınız yoksa yada biraz üşeniyorsanız bu durumda ölçüleri daha küçük tutmak daha uygun olacaktır.
•   Maliyet faktörü: Ayağımızı yorganımıza göre uzatmak her konuda olduğu gibi hobilerimizde de geçerli. Ölçüleri büyüttüğümüz sürece kurulum ve idame maliyetlerimiz de aynı şekilde artış gösterecektir. Bu konuyla ilgili söylenecek fazla bir şey yok gibime geliyor. Herkes kendini bilir.

Kanımca yukarıdaki derlemenin ardından akvaryum boyut seçimi ile ilgili karar vermede göz önünde tutulması gereken unsurları ele aldık. Bunlara ilave edilmesi gereken bir şey olduğunu düşünüyorsanız tartışma her zaman açık olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken sadece akvaryum ölçülerinin belirlenmesi üzerinde durduğumuzdur. Maliyet konusu dışında akvaryumun içiyle ilgili hiçbir konuyu bu başlık altında ele almıyoruz.
« Son Düzenleme: Temmuz 03, 2009, 20:33:18 ÖS Gönderen: MALTEPE AKVARYUM »
Görüşmek üzere,

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #13 : Temmuz 03, 2009, 21:29:43 ÖS »
Yıldırım abi etkileşimli derken nasıl birşey yapacağını merak ediyordum bu kurulum makalesinde, demek böyle olacakmış :D Aslında etkileşimli olay kısmını ayrı başlıklarda tartışıp genel oluşan kanıları buraya yazmak daha iyi olurdu gibi bence. Böylece hem ayrı tartışma konularımız hemde toplu bir başlığımız olurdu. Ben bir ara bu olaya el atayım.
 Tank seçimi ile ilgili konuya dönecek olursak da şimdiye kadar okuduğum mesajlardan bana uygun olanını toparlarsak; tank ölçülerinde önemli etkenler:

Konuyla alakasız olacak bu mesajım o yüzden şimdiden kusura bakmayın :)

Barış Abi ben olayı anlamadım burada bilgiler toparlanıp sabit makale mi yapıldı ? Biz akvaryumportal batmadan önce Tamer(Aygün) Abinin önerisiyle Makale Yazım forumu açmıştı. Orada belli aralıklarla konular açılır, tartışılır, toplanıp makale olarak bir araya getirilirdi. Öyle bir forum mu açsak, ben hadiseyi tam olarak kavrayamadım şu an ama ;D
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #14 : Temmuz 04, 2009, 10:11:52 ÖÖ »
Dur anlatayım. Yeni Başlayanlar bölümümün altındaki sabit başlığı görmüşsündür. Yıldırım abi'nin oraya sıraladığı maddeleri ayrı birer başlık olarak açıp o başlıkların linkini o maddelere ekleyeceğiz ve o konuda sadece Yıldırım abi'nin mesajları gözükecek. Maddeler hakkındaki fikirleri okumak isteyenler de maddelere tıklayıp ilgili konuya gidecekler. Yani aslında olaya makale boyutu karıştırmadan anlatırsak böyle. Makale demekten ziyade düzenli bir fikir alış verişi ortamı diyelim biz. Yıldırım abi ilgili madde ile ilgili konuyu başlatacak bizde linkini sabit konuya ekleyeceğiz.

Yıldırım abi son mesajında gelen cevapları harmanlayarak olaya makale hali vermiş. Bence bu etkileşimli makale olayı sabit bir makaleden çok daha iyi olmuş. Sizi bilmem ama ben sayfalarca yazıyı katılımsız olarak okumakan çok sıkılıyorum. Ama bu şekilde olunca herkezin bir fikri konunun içinde oluyor ve zannederim ki katılımcılarda benim gibi sıkılmadan konu hakkında bilgi edinip bilgi paylaşımı yapıyor. Tekrar eline sağlık Yıldırım abi.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !