Nano için en güzeli tabii ki Excel. Herşeyin doğalı güzel ama akvaryum zaten doğal bir ortam değil, doğayı taklit etmek için Excel kullanıyoruz. Akvaryuma doldurduğunuz su mineral açısından çok zengindir, demiri boldur bir bakarsınız gübresi orman olmuş, klor oranı düşüktür Aqutansız Nitrivecsiz bakteri dolmuş. Ama canlıların bunlara ihtiyacı olmadığı anlamına gelmez bu. Biyolojik reaksiyonlar için belli temel şeylere muhtaç bitkiler de. Bunlar dış çevreden başka şekidle denk gelip buluşmuştur bitkielr sağlıklı olmuştur ama bu hep olacağı anlamına gelmez.
Mesela o gür gür gür bitkilerin kırmızı kırmızı rotalaların olduğu bakımsız akvaryumlardan bir tane bulup demir oranını ölçün bakalım sıfır mı çıkacak ? Bu mantıkla yeşil çay içip yoga yapan herkes kanseri de yener

Belli şeyler tesadüfen bir araya gelir, çeşme suyundan gelir, balığın yeminden gelir, tozdan gelir ama gelir, gelmeden olmaz, gelmiyorsa da mecbur kullanacaksın Excel'i
Ben de zamanında 80-100 Nitrat, 8 pH ile diskus beslemişimi yaşamış, ama hep yaşayacak diye birşey yok

Tabii burda kimseye birşey demiyorum. Bülent abiye karşı çıktığım sanılmasın. Ben "Valla herşeyin doğalı güzel, hiç karışmamak lazım, bütün makaleler bilimsel veriler boş" zihniyetine karşıyım. Bir de alınan verim, kullanılan ürünler bitki türlerine göre değişir. Çınar çok sağlıklıdır ama alternethera yaşayamayabilir o ortamda mesela.