Gönderen Konu: 1 aylık bitkili akvaryum gelişim ve problemler  (Okunma sayısı 926 defa)

path_finder

• Yeni üye
  • *
1 aylık bitkili akvaryum gelişim ve problemler
« : Mayıs 05, 2009, 23:10:56 ÖS »
Öncesi http://img513.imageshack.us/img513/9577/oncesi.jpg
sonrası http://img162.imageshack.us/my.php?image=sonras.jpg

akvaryum 50x40x40, 2 adet 15 wattlık sylvania lamba, ithal dere kumu, ısı 24 derece, bitkiler micranthemum-heterantra-bakoba-glosso- kırmızı gül-limnophila ya benzer bir bitki- rotala
akvaryumu ilk kurduğumda bitkiler oldukça sağlıklıydılar sonraları rotalaların hiç gelişmediğini fark ettim kararmışlardı akvaryumdan çıkardım, 2 defa aşırı alg gelişdi sıvı demir fazla eklemişdim, sürekli karbondioksit veriyorum, micro ve NPK (20+20+20 ME) ilave ediyorum, sıvı demir ekliyorum, buharlaşan suyu ilave ediyorum, haftalık 15-20 litre su değişimi yapıyorum test kit im sadece PH, ölçüm 6-7 gibi görünüyor, micrantheralar çok iyi gelişdi, ilk 15 günde birçok kere yeni çıkan sürgünleri keserek yan yana ekdim sıklaştırdım, 1 aylık bir sürede bitkiler epey gelişmişler başlangıçda 20 kök kadardı (micranthera) şimdi 100-150 kök vardır. 80-100 kökü de başka akvaryuma aktardım. 
Problem şu, bitkiler hergün farklılar, yeni çıkan yapraklar açık yeşil, hiç kök çıkarmıyorlar, oksijen baloncuklarını yalnız akvaryum üzerine 70 watlık spot ışık koyduğumda az miktarda görüyorum, spot ışıgı çok seyrek kullanıyorum algler gelişmesin diye, sonraki isimli resim spot ışık ile çekildiğinden yapraklar parlamışdır, micrantheralar gelişrken kırmızı heterantalar 1 ay önce ekdiğim gibi, bakobalar çok yavaş büyüyorlar, sağ kısımdaki karbondioksit difüzörü üzeri yeşil alglerle kaplı, yayılmıyorlar sadece ordalar, sakal yosunu bitkiler üzerinde çok seyrek, glossolar ın keyfi yerinde hızla yayılıyorlar, micro element eksikliğinde ancak büyümeleri duruyor
Balıklar yani neonlar öldü :( yerine yavru balıklar ekledim birçok yosun çöpçüsü ve corydoras lar var (panda-albino-komando) sürekli su yüzeyindeler hızlı solunum yapıyorlar, akvaryumdaki minerallerden birinin veya birkaçının fazla biriktiğini düşünüyorum, kullandığım NPK  mavi renkli deterjan gibi taneli bir toz suda hemen eriyor, gelişim NPK  ekledikten sonra arttı ama su kalitesindeki bozuldu neredeyse balıklar için yaşanmaz bir durum oluşdu, aynı gübreleri eklediğim bir başka akvaryumda ise 5 dak. fazla balık yaşayamıyor ama cennet balıklarına hiç birşey olmuyor

NPK içeriği şöyle, sizce akvaryum için kullanışlı mı?

toplam azot (N)  %20
    amonyak tozu %5.2
    nitrat azotu %6
    üre azotu  %8.8
fosfor pentaoksit %20
potasyum oksit %20
bor %0.02
bakır (şelatlı) %0.005
demir şelatlı %0.1
manganez %0.05
molibden %0.001
çinko % 0.005

millerr

• Özel Üye
  • Üye
  • Ad Soyad: Ali İlker İLHAN
Ynt: 1 aylık bitkili akvaryum gelişim ve problemler
« Yanıtla #1 : Mayıs 06, 2009, 09:52:15 ÖÖ »
Bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışıcam. Bence öncelikle NPK gübrenizi vermeyi bırakın. O gübreyi bundan sonra sadece saksıda yetiştirdiğiniz bitkilere verin. Hemen su değişimlerine başlayın ve suyunuzda birikmiş zararlı maddelerden kurtulun. Suyunuzun mümkünse her seferinde %30'unu, 2 günde 1 sıklıkla değiştirin. Bundan sonra da akvaryum için üretilmiş, markalı bir gübre alın ve sadece bunu kullanın. Bitkili akvaryumunuza bu kadar emek ve para harcadıktan sonra, gübreye verdiğiniz para kesinlikle çok değildir emin olun.
100*40*50 Bitkili - Karma Akvaryum

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #2 : Mayıs 06, 2009, 16:57:40 ÖS »
Ben yeni kurduğum akvaryumlarım da hemen hemen 1 ay boyunca doğru düzgün gübreleme yapmam. Zaten daha başlangıçta bitkiler adaptasyon sürecinde olduğundan verilen gübreler bitkilerden çok alg'lere yarar. Kullandığınız NPK çok fazla içeriğe sahip. Adı üzerinde N (Nitrat) P (Fosfat) K (Potasyum) gübreleri yeterli. Ali beye katılıyorum o gübreyi kullanmayın. Su değişimlerini sıklaştırın ki sudaki besin fazlası azalsın.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yanıtla #3 : Mayıs 08, 2009, 17:39:00 ÖS »
O gübreyi akvaryum da kullanabileceğiniz fikrine nasıl kapıldınız? Yazık gerçekten balıklarınıza yazık.

path_finder

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #4 : Haziran 22, 2009, 02:48:53 ÖÖ »
önerileriniz için teşekkürler, gübreyi artık kullanmıyorum, sık su değşimleri yaptım akvaryum suyu daha berrak şimdi.