Gönderen Konu: Düşük imkanlarla Bitki Üretimi  (Okunma sayısı 4590 defa)

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Düşük imkanlarla Bitki Üretimi
« : Haziran 27, 2007, 10:31:27 ÖÖ »
Elinizde bitki bakımına dair hiçbir ürün ve ekipman yoksa yapabaileceğiniz bazı şeyleri aklıma geldiği kadarıyla sıraladım. Bu maddelerdeki malzemeler elbette hiçbir bitki bakım ürünün, gübrenin yerini tutamaz. Böyle bir yanılgıya kapılmamak gerekir. Sadece imkansızlıkların yaşandığı durumlarda bir nebze fayda sağlanması içindir.

1-Yandan sürgün veren ve ihtiyaçlarının çoğunu kökleriyle sağlayan bitki türlerinin üretimini tetiklemek için bir kabın dibine saksı toprağı üstüne de akvaryum kumu koyup bitkiyi bunun içinde akvaryuma dikerseniz ne kadar hızlı üremeye başladığını göreceksiniz. Bu teknik özellikle saz türlerinin üremesini çok artırıyor.

2-Bitkilerin en önemli ihtiyaçlarından biri demirdir. Suda birçok ihtiyacını karşılarken demiri zor bulurlar. Bitkilerin ihtiyacı olan demiri sağlamanın en ucuz yolu piyasada sıvı olarak saksı bitkileri için satılan Çiçek Coşturan adlı gübre markasının demir içerikli ürününü almaktır. Bu ürün akvaryum için satılan demir katkılarının biraz daha yoğunudur denebilir.

3-Anubias gibi bazı bitkiler kuma gömülmekten hiç hoşlanmazlar çünkü köklerini kuma tutunduramazlar. Kuma gömülen anubiaslar asla istenilen hızda büyümezler. Bu tarz bitkilerin güzel gelişmesi için bir lastikle hindistan cevizi, kütük ve lavkayası gibi tırtıklı yüzeye sahip olan bir cisme bağlanması gerekir. Bitki yaklaşık 1 ay içinde köklerini üzerinde bulunduğu cisme iyice tutundurur. Daha sonra lastiği çıkarabilirsiniz. 

4-Çoğu bitki besinlerini kökleriyle değil yapraklarıyla alırlar. Bu bitkiler için zeminden çok suyun besleyici olması önemlidir. Bu bitkiler için 2 haftada bir 50lt suya bir şişe maden suyu kullanmak yarar sağlar. olacaktır. Maden suyu suyun sertliğini artırdığı için bazı akvaryumlarda yarım doz uygulanmalıdır. Maden suyu karbon ihtiyacını da bir nebze karşılar. Bu nedenle karbondioksit kullanılmayın tanklar için ufak da olsa bir yarar sağlayabilir.

« Son Düzenleme: Kasım 02, 2008, 13:58:24 ÖS Gönderen: admin »
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

motorcufk

• Ziyaretçi
Ynt: Bitki Üretiminin Tetiklenmesi
« Yanıtla #1 : Mart 05, 2008, 01:04:10 ÖÖ »
tşkkrler :D

levlevo

• Yeni üye
  • *
Ynt: Bitki Üretiminin Tetiklenmesi
« Yanıtla #2 : Ekim 31, 2008, 18:07:17 ÖS »
teşekkürler emeğinize sağlık
Mehmet Levent BİÇER

ANTALYA

akın

• Yeni üye
  • *
Ynt: Düşük imkanlarla Bitki Üretimi
« Yanıtla #3 : Mart 11, 2009, 12:26:31 ÖS »
2-Bitkilerin en önemli ihtiyaçlarından biri demirdir. Suda birçok ihtiyacını karşılarken demiri zor bulurlar. Bitkilerin ihtiyacı olan demiri sağlamanın en ucuz yolu piyasada sıvı olarak saksı bitkileri için satılan Çiçek Coşturan adlı gübre markasının demir içerikli ürününü almaktır. Bu ürün akvaryum için satılan demir katkılarının biraz daha yoğunudur denebilir.
Bahsettiğiniz ürünün dozajı nedir , mesela 100 lt suda demiri 0.1 ppm arttırmak için ne kadar kullanılmalıdır ?
Saygılar
Akın YAMAK
Akın YAMAK

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #4 : Mart 15, 2009, 17:23:07 ÖS »
Şu an ürün elimde olmadığından maalesef demir oranını bilemiyorum fakat bir ara araştıracağım.
Artık 20lt Bitkili Tank

goldmr

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #5 : Temmuz 14, 2009, 13:31:00 ÖS »
İçinde balık bulunan akvaryumda, maden  suyu kullanmak balıklara zarar vermezmi ?

volkans

• Üye
  • **
« Yanıtla #6 : Temmuz 14, 2009, 18:24:27 ÖS »
İçinde balık bulunan akvaryumda, maden  suyu kullanmak balıklara zarar vermezmi ?
Bu sorunun cevabı ne tür balık olduğuna göre değişir. Sert sulardan hoşlanan balıklar için bir sorun çıkmaz. Ama yumuşak ve çok yumuşak suları seven balıklara zarar verebilir..
Volkan SEZER

Ben akvaryuma akvaryum demem, bitki akvaryumu olmadıkça..

Sarayalti

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #7 : Temmuz 15, 2009, 01:44:45 ÖÖ »
Bence aşırıya kaçmadıktan sonra yumuşak sularda yaşayan balıklara da pek zararı olmaz. (Çok hassas türler için bişey diyemem tabi) Mesela atıyorum, 20 lt ye bi şişe maden suyunu balıklar belki farketmez bile. Ama bitkiler için çok faydalı olabilir. Ben de sürekli değilse de arada bir akvaryuma su eklerken bi şişe maden suyu kullanıyorum. Bitkilere faydalı mı bilmiyorum. Ama balıklara da bir zararı yok. Balıklarım: lepistes, moli, zebra, beta, cüce vatoz, çöpçü, makrakanta, neon iki tane de elma salyangozu var.

Tabi ki bu benim görüşümdür...

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #8 : Temmuz 15, 2009, 02:31:31 ÖÖ »
Şu gün düşündüğümde maden suyu olayını çok gereksiz bulduğumu ve yıllardır kullanmadığımı belirtmek istedim ;D Bitkilere gereken temel şeyler maden suyunda ya hiç yok ya da çok az. Gübre kullanmanın temel amacı demir takviyesidir. Maden suyu bunu sağlayamaz.
Artık 20lt Bitkili Tank

volkans

• Üye
  • **
« Yanıtla #9 : Temmuz 15, 2009, 10:35:47 ÖÖ »
... Gübre kullanmanın temel amacı demir takviyesidir...
O zaman Nitrat, Fosfat, Potasyum ve Mikro element gübreleri için boşuna para harcıyoruz!!!  ::)
Volkan SEZER

Ben akvaryuma akvaryum demem, bitki akvaryumu olmadıkça..

Timur Eker

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #10 : Temmuz 15, 2009, 11:59:17 ÖÖ »
Daha şimdiden 300 küsür kişi okumuş bu tavsiyeleri.Umalım ki, kimse bunları kendi akvaryumunda uygulamaz.
Biri bu dehşet verici sohpete bir dur desin lütfen.

Timur Eker

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #11 : Temmuz 15, 2009, 12:16:18 ÖS »
Daha şimdiden 300 küsür kişi okumuş bu tavsiyeleri.Umalım ki, kimse bunları kendi akvaryumunda uygulamaz.
Biri bu dehşet verici sohpete bir dur desin lütfen.

Timur Eker

Daha şimdiden 300 küsür kişi okumuş diyorsunuz o mesajın ilk yazıldığı tarih 2007 nin Haziran ayı.Dehşet verici sohbet demişsiniz ben dehşet bir şey göremedim neden derseniz elimde bulunan 3 bitkili tankımdada yaklaşık 2 yıldır maden suyu kullanıyorum hiçbir yan etkisini balıklarımda göremedim bitkilerimde ise az da olsa faydalı olduğunu gözlemliyorum yaklaşık 7 yaşından beri akvaryumlarla haşırneşirim eskiden sıvı gübre falan yoktu maden suyu kullanılıyordu hatta biraz daha ileri gideceğim ben bazen belli aralıklarla filtrenin içine paslı çivi bile koyuyorum.Haa şöyle deseniz anlarım bu kadar sıvı,tablet ve misket gübre varken maden suyuna verilen paraya ne gerek derseniz ona sözüm yok.

« Son Düzenleme: Temmuz 15, 2009, 12:23:10 ÖS Gönderen: admin »
175 Lt.Bitkili Canlı Doğuran
 50 Lt.Bitkili Karides
 60 Lt.Üretim (Çarprazlama-Hybrid) Deneme Yanılma aşamasında

Timur Eker

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #12 : Temmuz 15, 2009, 12:49:07 ÖS »
Az da olsa faydalı ne demek açıklarmısınız. Kullandığınız maden suyu bitkilere ne kazandırıyor.Maden suyu içersindeki maddelerin hangileriyle besleniyor,hangileri kalıyor.Bütün bunlara harcanan paranın yerine,bu iş için üretilmiş gübre almak daha mantıklı ve tehlikesiz değil mi. Öyleyse niye birbirinize bu tür tavsiyelerde bulunuyorsunuz.Özellikle çiçek coşturanı okuyunca dehşete kapıldım.
Eminim Amano ve Knott gibi ustalar da maden suyu kullanıyordur,ama akvaryumun karşısına oturup içmek için herhalde.
Filtre içersinde çivinin suya kattığı demir bitkilerin kullanabileceği türden olmaz.cellatlı olması gerekir. Çiviyi kuma gömseniz, kök yoluyla cellat salgılayarak işine yaramayan Fe3 ü kullanabileceği Fe2 ye çevirebilir.
Ama 7 yaşından beri meşkulsünüz,bunları zaten bilirsiniz.

Timur Eker

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #13 : Temmuz 15, 2009, 13:02:11 ÖS »
Farkındaysanız eğer kimseye tavsiyede bulunmuyorum ben kullanıyorum bir zararını görmedim diyorum,mesajımıda tam olarak okursanız zaten sıvı,tablet ve misket gübre varken maden suyuna para vermek gereksiz diye yazmışım.Ha şunuda hatırlatayım konu başlığı ( Düşük İmkanlarla Bitki Üretimi) diye açılmış zaten alım gücü olmayanlar için ,Türkiyede herkes Knot kadar zengin olamayabilir düşünürseniz 100 ml.bir sıvı gübre 20 tl.den başlıyor.Genç akvaristlerimizin çoğu harçlıklarından biriktiripte yem,balık vs.alabiliyorlar.
175 Lt.Bitkili Canlı Doğuran
 50 Lt.Bitkili Karides
 60 Lt.Üretim (Çarprazlama-Hybrid) Deneme Yanılma aşamasında

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #14 : Temmuz 15, 2009, 13:09:29 ÖS »
Yıllar önce yazdığım bir yazı olduğu için bilinçsizce mi yazdım zamanında acaba diyerek tekrar okudum ve hiç bir hata göremiyorum. Dehşet verici kısımları belirtirseniz sevinirim.

Üstteki yorumlarda da şunu demek istedim. Maden suyu tek başına gübrenin yerini asla tutamaz, yakınından bile geçemez. Ama zaten yazıyı elinizde hiçbir şey yoksa, ıssız bir adaya düşüp akvaryum kurduysanız ve adadaki tek yerleşim biriminin M Migros olması durumuna uygun çözümler üretmişim.

Çiçek coşturanı okuyunca niye dehşete kapıldığınızı da çok çaba sarf edip kolumu bir sağa bir sola koymama rağmen anlayamadım. Çiçek Coşturan'ın daha yeşil yapraklar için ürettiği sarı şişeli gübre zaten sadece şelatlanmış demir içerir. Tıpkı Seachem, Tropical vesaire markaların demir gübreleri gibi. Bunu duyunca neden dehşete kapıldınız anlamadım.
Artık 20lt Bitkili Tank