Merhaba arkadaşlar,
Bir süredir CO2'i verimli bir şekilde çözebileceğim ve mevcut sistemimle kullanabileceğim bir çözüm arayışı içindeydim. İlk başta, başka bir forumda Sayın Tunç SÖNMEZOĞLU'nun Super Vortex CO2 Reaktörü tanıtımını görmüştüm. Daha sonra, hem hazır ürünleri hem de kendi yaptığı DIY çözümleri kullanan arkadaşlarımın yorumlarını okudum. Forumumuzda da bazı arkadaşların başını ağrıttım ve en sonunda nihayet Tunç Bey'in süper vortex reaktörünün bir benzerini yapmaya karar verdim.
İlk önce reaktör olarak ne kullanacağıma karar verdim. Bu işin en zor kısmıydı benim için. Filtremin debisinin düşük olması (440 l/h), beni düşündürüyordu çünkü. Bu sorunu çözebilmek için düşük hacimli bir reaktör kullanmalıydım. İlk önce 200 ml'lik Duru limon kolonyası şişesi düşündüm, ama yeni şişelerin şekli biraz değişmiş. Tam silindir değil artık. Ben de en sonunda gözümü karartıp 400 ml'lik başka bir markanın kolonyasını alıp, tam silindir olan şişesini kullandım.
Kullanılan Malzemeler:
Karayel marka 400 ml limon kolonyası = 1,60 TL
Sista akvaryum silikonu = 6,00 TL
Elektrikçilerin kullandığı boru dirseği = 0,1TL
Hava hortumu birleştirme aparatı = 0,1 TL
Dış filtre hortumunun içine girecek kalınlıkta hortum = 0,5 TL
2 adet vantuz ve plastik kablo bağlama aparatı = evde vardı para vermedim

Toplam Maliyet (silikon dahil) = 8,30 TL
Daha sonra parçaları Tunç Bey'in tanıtımında anlattığı şekilde birleştirdik. Resimdeki hali aldı.

Dün evdeydim, vaktimde müsaitti. İlk önce dış filtremi ve hortumları temizledim (debiyi maximuma çıkarabilmek için). Daha sonra hazırladığım sistemi akvaryuma monte ettim.
Sistemin çalışır haldeki fotoğrafı;

Sistem çok güzel çalışıyor

Debi konusunda korktuğum şey başıma gelmedi. 440 l/h'lik Eheim 2213, 400 ml hacmindeki kolonya şişesinde istediğim vortexi oluşturdu ve %100 verim sağladı. Şimdilik saniyede 1,2 kabarcık civarında çözüyorum. Gerekirse CO2'yi yavaş yavaş arttırırım diye düşünüyorum.
Başta tanıtımı ile bana fikir veren Tunç Bey'e ve yorumları ile taşları yerine oturtmamı sağlayan değerli forum dostlarıma çok teşekkür ediyorum.
Saygılarımla...