Gönderen Konu: Dış Filtre İçin DIY CO2 Reaktör  (Okunma sayısı 2322 defa)

millerr

• Özel Üye
  • Üye
  • Ad Soyad: Ali İlker İLHAN
Dış Filtre İçin DIY CO2 Reaktör
« : Nisan 24, 2009, 17:51:34 ÖS »
Merhaba arkadaşlar,

Bir süredir CO2'i verimli bir şekilde çözebileceğim ve mevcut sistemimle kullanabileceğim bir çözüm arayışı içindeydim. İlk başta, başka bir forumda Sayın Tunç SÖNMEZOĞLU'nun Super Vortex CO2 Reaktörü tanıtımını görmüştüm. Daha sonra, hem hazır ürünleri hem de kendi yaptığı DIY çözümleri kullanan arkadaşlarımın yorumlarını okudum. Forumumuzda da bazı arkadaşların başını ağrıttım ve en sonunda nihayet Tunç Bey'in süper vortex reaktörünün bir benzerini yapmaya karar verdim.

İlk önce reaktör olarak ne kullanacağıma karar verdim. Bu işin en zor kısmıydı benim için. Filtremin debisinin düşük olması (440 l/h), beni düşündürüyordu çünkü. Bu sorunu çözebilmek için düşük hacimli bir reaktör kullanmalıydım. İlk önce 200 ml'lik Duru limon kolonyası şişesi düşündüm, ama yeni şişelerin şekli biraz değişmiş. Tam silindir değil artık. Ben de en sonunda gözümü karartıp 400 ml'lik başka bir markanın kolonyasını alıp, tam silindir olan şişesini kullandım.

Kullanılan Malzemeler:
Karayel marka 400 ml limon kolonyası = 1,60 TL
Sista akvaryum silikonu = 6,00 TL
Elektrikçilerin kullandığı boru dirseği = 0,1TL
Hava hortumu birleştirme aparatı = 0,1 TL
Dış filtre hortumunun içine girecek kalınlıkta hortum = 0,5 TL
2 adet vantuz ve plastik kablo bağlama aparatı = evde vardı para vermedim  :)
Toplam Maliyet (silikon dahil) = 8,30 TL

Daha sonra parçaları Tunç Bey'in tanıtımında anlattığı şekilde birleştirdik. Resimdeki hali aldı.

Dün evdeydim, vaktimde müsaitti. İlk önce dış filtremi ve hortumları temizledim (debiyi maximuma çıkarabilmek için). Daha sonra hazırladığım sistemi akvaryuma monte ettim.

Sistemin çalışır haldeki fotoğrafı;

Sistem çok güzel çalışıyor :) Debi konusunda korktuğum şey başıma gelmedi. 440 l/h'lik Eheim 2213, 400 ml hacmindeki kolonya şişesinde istediğim vortexi oluşturdu ve %100 verim sağladı. Şimdilik saniyede 1,2 kabarcık civarında çözüyorum. Gerekirse CO2'yi yavaş yavaş arttırırım diye düşünüyorum.

Başta tanıtımı ile bana fikir veren Tunç Bey'e ve yorumları ile taşları yerine oturtmamı sağlayan değerli forum dostlarıma çok teşekkür ediyorum.

Saygılarımla...   

100*40*50 Bitkili - Karma Akvaryum

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
Ynt: Dış Filtre İçin DIY CO2 Reaktör
« Yanıtla #1 : Nisan 24, 2009, 18:05:25 ÖS »
Ali bey elinize sağlık. En sonunda istediğiniz gibi bir reaktör'e kavuştunuz. Saniye'de 1 yada maksimum 2 kabarcık idealdir çünkü ben saniyede bir kabarcıkla seramik tablalı difizör kullanıyorum. Çözünme vortex'e göre çok daha düşük ama dün sabah seviyeyi biraz arttırayım dedim ve iki akvaryumda da problemler yaşadım. İkisinde de yaptığım co2 testlerinde aşırı seviye uyarısı aldım. Kaldıki vortex çok daha fazla işe yarar olduğundan saniyede 1 yada 2 kabarcık işinisi görecektir.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

Harun Söylen

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Harun Söylen
« Yanıtla #2 : Nisan 24, 2009, 18:08:50 ÖS »
Emeğinize sağlık gerçekten işlevsel olmuş. Bende seramik tablali cam difüzör kullanıyorum. Dah once iç filtreden vortex ile co2 çözen birisi olarak kesinlikle aynı performansı vermiyor. Vortex en mantıklısı ama gözüme çok fazla batıyordu akvaryuma baktığımda :)

Zamansızlık

millerr

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #3 : Nisan 25, 2009, 10:57:28 ÖÖ »
Ali bey elinize sağlık. En sonunda istediğiniz gibi bir reaktör'e kavuştunuz. Saniye'de 1 yada maksimum 2 kabarcık idealdir çünkü ben saniyede bir kabarcıkla seramik tablalı difizör kullanıyorum. Çözünme vortex'e göre çok daha düşük ama dün sabah seviyeyi biraz arttırayım dedim ve iki akvaryumda da problemler yaşadım. İkisinde de yaptığım co2 testlerinde aşırı seviye uyarısı aldım. Kaldıki vortex çok daha fazla işe yarar olduğundan saniyede 1 yada 2 kabarcık işinisi görecektir.

Teşekkür ederim Barış Bey, uyarınızı dikkate alıcam. Saniyede 1 kabarcık işimi görecek gibi. Önceden bende difizör kullanıyordum ama seramik tablalı olanlardan değil. CO2 baloncuklarını iri iri atıyordu, veriminden pek memnun değildim açıkçası. O yüzden böyle birşey denedim.

Emeğinize sağlık gerçekten işlevsel olmuş. Bende seramik tablali cam difüzör kullanıyorum. Dah once iç filtreden vortex ile co2 çözen birisi olarak kesinlikle aynı performansı vermiyor. Vortex en mantıklısı ama gözüme çok fazla batıyordu akvaryuma baktığımda :)

Harun Bey size de teşekkür ederim. Hakan Bey'in reaktör ile ilgili mesaj başlığında bana cevap verip krema pompasından yaptığınız reaktörün resmini paylaşmıştınız. Aslında benim de kafamda krema pompası vardı ama son anda bir casaretle 400 ml'lik kolonya şişesi kullandım. Reaktörü kötü gözükmesin diye amazon hançerinin yaprakları arasına gizlemeye çalıştım.

Harun Söylen

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #4 : Nisan 25, 2009, 11:02:37 ÖÖ »
Debi sorununuz olmadığını yazmışsınız. Önemli olanda bu. Bence harika olmuş.

Zamansızlık

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #5 : Nisan 26, 2009, 18:19:44 ÖS »
Vortexe karşıyım ;D ama güzel olmuş elinize sağlık.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

millerr

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #6 : Nisan 27, 2009, 09:00:15 ÖÖ »
Debi sorununuz olmadığını yazmışsınız. Önemli olanda bu. Bence harika olmuş.

Teşekkür ederim arkadaşlar.

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #7 : Nisan 27, 2009, 16:22:03 ÖS »

Niye karşısın ki Birkan mis gibi çözücü işte :D
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

hedayse

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #8 : Nisan 28, 2009, 09:40:44 ÖÖ »
İlker Abi gerçekten güzel olmuş, bu gidişler ileride senin bilgilerinden yararlanarak co2 işine gireceğim gibi geliyor ki, geçici olarak girdik bile :D
Paylaşım için teşekkürler.
« Son Düzenleme: Nisan 28, 2009, 09:41:37 ÖÖ Gönderen: hedayse »
100x35x40 110 lt Bitkli lowtech
Moli ve Lepistes vede yavruları

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #9 : Nisan 28, 2009, 09:50:35 ÖÖ »

+1 % 100 katılıyorum ;D Canavar gibi çözüyor.Ah birde görüntü kirliliği yapmasa >:(
« Son Düzenleme: Nisan 28, 2009, 09:51:58 ÖÖ Gönderen: soners »
175 Lt.Bitkili Canlı Doğuran
 50 Lt.Bitkili Karides
 60 Lt.Üretim (Çarprazlama-Hybrid) Deneme Yanılma aşamasında

millerr

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #10 : Nisan 28, 2009, 10:18:55 ÖÖ »
İlker Abi gerçekten güzel olmuş, bu gidişler ileride senin bilgilerinden yararlanarak co2 işine gireceğim gibi geliyor ki, geçici olarak girdik bile :D
Paylaşım için teşekkürler.

Sağol Hakan. Bitkili akvaryum konusunda çok fazla bilgim olmasa da, forumdaki arkadaşlar sayesinde ben de hergün yeni şeyler öğreniyorum. Bu forumun özelliği ve güzelliği, genel olarak bitkili akvaryumlarla ilgili konuları içermesi ve forumdaki arkadaşların neredeyse tamamının, konu ile ilgili, belli bir bilgi seviyenin üzerinde olması. Abuk subuk soruların sorulmaması. Bu da bilgi paylaşımının kalitesini arttırıyor.

Aramıza hoşgeldin.

hedayse

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #11 : Nisan 28, 2009, 11:09:56 ÖÖ »
Hoşbulduk İlker Abi..

Evet forumu senin sayende keşfettim ve bitkili akvaryum üzerine çok güzel paylaşımlar. Forumda değerli abilerimiz sayesinde çok şey öğreneceğime inanıyorum.

İyi forumlar.
100x35x40 110 lt Bitkli lowtech
Moli ve Lepistes vede yavruları

Harun Söylen

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #12 : Nisan 28, 2009, 17:20:35 ÖS »

+1 % 100 katılıyorum ;D Canavar gibi çözüyor.Ah birde görüntü kirliliği yapmasa >:(

Birkancım ne ile çözüyor acaba :P, zamanında vortex i aklima sokan kendisi :D

Zamansızlık

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #13 : Mayıs 02, 2009, 18:47:39 ÖS »
Çözüyor ama ruh yok alette. Ama kuş suluğu öyle mi ...  ::)
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Harun Söylen

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #14 : Mayıs 02, 2009, 19:06:28 ÖS »
Aslında harici reaktörleri merak ediyorum ben nasıl çözüyor? Bakım istiyor mu çok? Görüntü kirliliğinden kurtulmak gerekiyor. Harici reaktör kullanan arkadaşlar bu cihazların performanslarindan memnunlar mı acaba?

Zamansızlık