Gönderen Konu: 100*40*40 (110 lt) bitkili denemesi  (Okunma sayısı 3216 defa)

ali1

• Üye
  • **
100*40*40 (110 lt) bitkili denemesi
« : Nisan 22, 2009, 03:23:17 ÖÖ »
Herkese merhaba,

Çocukluktan beri süre gelen akvaryum sevdam,su altındaki yaşam hep ilgimi çekmiştir.Küçükken büyükçe kavanozlara doldurduğum topraklara,bahçeden yakaladığım karıncaları koyup onları izlemekle başladı,sonra Riva deresinden yakaladığım kurbağa yavrularını dereden kavanozlarıma doldurduğum sular içinde beslemeye çalıştım.Zamanla büyüyüp bacaklarının çıktıklarını görünce tekrar ait oldukları sulara göndermemle sonuçlanan denemelerim,tesadüfen bir yakınımızın ev ziyaretinde gördüğüm lepistes akvaryumuyla biraz daha sağlıklı bir boyut kazandı.10 yaşında gördüğüm bu akvaryumdan sonra,küçük bir akvaryumla başladım bu hobiye,ve her fırsatta yeni daha büyük bir akvaryumla devam etti.2007 yazında ilk bitkili denememde tecrübesizliğimin ve ihmallerim yüzünden başarısız oldum,ama bu sefer kararlıyım güzel bir bitkili tankım olmalı!

Akvaryumum için ihtiyacım olan malzemeleri internetten araştırırken tesadüfen Maltepe Pet’e rastladım,amacım sadece istediğim malzemeyi satın almaktı,diğer malzemeleri hep gittiğim mağazadan temin ediyordum fakat gittiğimde gördüğüm bitkili akvaryumlar orada bu işi iyi yapan biri olduğu hissiyatını uyandırdı bende.Yanılmamışım hakikaten bu işi iyi bilen değerli üstad Yıldırım Bey’in tecrübeleriyle ortaya çıkmış akvaryumlar görülmeye değer.Ayrıca sorularıma verdiği cevaplar,mağazayı ziyaret eden,bu hobiyle uğraşan veya merak salan herkesi sadece müşteri olarak görmeyip bu hobinin daha çok yayılması için bildiklerini sabırla paylaştığı için teşekkürü bir borç biliyorum.Teşekkürler Yıldırım Bey.

Gelelim Nisan 2009 itibariyle yapımına başladığım yeni bitkili tankıma,

Akvaryum bilgileri:

Akvaryum ölçüleri:100*40*40
Hacim:               110 litre
Marka:               Mp Aquarıen

Taban:

2,5 lt Tropica Aquacare substrate
5 lt Jbl aqua Basis Plus
50 lt Hagen siyah kum

Dekor:

6-7 adet kaya
1 adet ağaç kökü
1 adet hava taşı

Isıtıcı:

1 adet Jager 150 watt ısıtıcı

Filitre:

Tetratec ex 1200

Karbondioksit ihtiyacı:

10 kg basınçlı tüp
Sera seramic ph controller
Red sea co2 reactör 500

Aydınlatma:

1 adet 90 cm-30 watt t8 Sera plant color (daha sonra 1 adet daha eklenecek)
1 adet 90 cm-30 watt t8 Sylvania aquastar
1 adet 90 cm-30 watt t8 Stlvania gro-lüx

Diğer ekipmanlar:

Atman AT-103 kafa motoru (akvaryuma kovadan su basmak için)
Mınjdang nsf 160 kafa motoru (iç sirkülasyon için)
Aleas hava motoru (dekor amaçlı)
Zaman sayacı (aydınlatmayı istenilen saatte kapatıp açmak için)

Akvaryum içi canlılarını önümüzdeki hafta Maltepe Pet’ten tedarik edeceğim.Şuanda yeni akvaryumlarına geçmeyi bekleyen 2 adet melek balığım ve bakımsız Cryptocoryne ve Anubias türlerim var.

Taban kurulumu,

Bir torba 25 kg Hagen siyah kumu öne doğru meyil vererek serdim,üstüne 2,5 lt Tropica Aquacare substrate serdim onunda üstüne 5 lt Jbl aqua Basis Plus ve son olarak tekrar 25 kg Hagen siyah kumu öne mail vererek serdim.Ön taraf 10 cm,arka taraf 15 cm kalınlığında bir taban oluştu.Üstüne kayalarla bir dekor yaptım.2 kayanın arasına hava taşı koydum,küçük bir hava motoru bağlayıp kayaların arasından kabarcık çıkartmayı düşünüyorum.Arka camı siyah sticker fon ile kapladım.

Birkaç fotoğraf ekliyorum.

Filitre kurulumunuda sizlerle paylaşıcağım,görüş ve önerilerinizi rica ederim.
« Son Düzenleme: Nisan 22, 2009, 16:51:05 ÖS Gönderen: Devletabi »
Ali Elbirgiç         

100*40*40  (110 lt) Bitkili denemesi

Harun Söylen

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Harun Söylen
Ynt: 100*40*40 (110 lt) bitkili denemesi
« Yanıtla #1 : Nisan 22, 2009, 10:00:31 ÖÖ »
Sistemli bir kurulum, başarılı olacağı şimdiden belli oluyor. Fotografları bekliyoruz.

Zamansızlık

ali1

• Üye
  • **
« Yanıtla #2 : Nisan 22, 2009, 11:36:23 ÖÖ »
Teşekkürler,Harun Bey bu işte motivasyonda önemli :)

Taban ile ilgili diğer fotoğraflar,

Ali Elbirgiç         

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #3 : Nisan 22, 2009, 13:12:36 ÖS »
Ali Bey, güzel yorumlarınız için ben de teşekkür ediyorum. Kurulum olarak şimdilik güzel görünüyor. Bitkiler de eklenip kurulum ilerledikçe daha da güzel olacaktır mutlaka. Kurulumun şu ana kadarki kısmıyla ilgili olarak söylemek istediğim bir tek şey var, o da yerleştirdiğiniz kayalara ilişkin olacak. Kaya kullanılarak yapılan dekorlarda her zaman iki konuya dikkat edilmesini tavsiye etmişimdir:

1. Akvaryuma yerleşim esnasında tek tür kaya kullanımı her zaman daha doğal bir görünüm verecektir. Eğer birden fazla tür taş kullanılacaksa (akvaryumun büyüklüğüne bağlı olarak iki tür yada en fazla üç) bunların içiçe değil akvaryumun farklı bölgelerinde farklı kompozisyonların arasında kullanılması daha doğru bir görünüm olacaktır. Örneğin sağ taraftaki yerleşim son derece güzel (gerek taşların türü, gerekse boy ve konumlaması açısından). Ancak sol taraftaki taşların tamamı da farklı ve pek doğal durmuyor. Böyle bir çeşitliliğin olduğu bir görünüm doğada da pek karşılaşılan bir şey değil. Özellikle dörtlü grubun sağında kalan beyaz ve önündeki koyu renkli taş. Resme bakınca pek farklı bir tondalarmış gibi durmadığından önde yatık uzunlamasına duran taş sağ taraftaki ikili grubun arka sağında dik bırakıldığında daha etkileyici olabilir. Solda kalan büyük taşın yanındaki iki taşın yerine ise aynı tonlarda iki farklı taş konup aynı şekilde yerleştirilrse daha hoş olacak diye düşünüyorum. (Tabi bunlar benim bakış açımla kendifikirlerim. Zevkler ve renkler hiçbir zaman tartışmaya açık olmayan konulardır.)

2. Kaya yerleşiminde gözünüze hoş gelen yerleşim bölgelerinin tesbit edilmesinin (tabi ne şekilde bitkilendirileceği düşünülerek) ardından kayaları öylece kumun üzerine bırakmak ta pek doğal değildir. Kayaları yerleştirirken mutlak suretle bir kısmı kuma gömülmeli ve sanki kaya kumun içinden yükseliyormuş gibi bir izlenim bırakılmalıdır. Bu izlenime yardımcı olması maksadıyla da kayanın etrafındaki kısımlarda kuma kayaya doğru artan küçük bir eğim verilmesi yerinde olacaktır.

Kolay gelsin.
Görüşmek üzere,

ali1

• Üye
  • **
« Yanıtla #4 : Nisan 22, 2009, 16:59:02 ÖS »
Yıldırım Bey selamlar,

Yorumlarınız için teşekkür ederim,aslına bakarsanız sol taraf benimde içime pek sinmedi tavsiyenize uyup sol taraftaki yatık taşı sağdaki 2'li taşın arkasına dik bırakacağım fakat sağdaki taşlar ile sol taraftaki yatık taş arasında yine renk farkı söz konusu.Suyu doldurmadan öncede bu işi çözmek istiyorum.Yaptığım değişiklikleri fotoğraflayıp,sizin ve üyelerin görüşlerini rica edeceğim.
Ali Elbirgiç         

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #5 : Nisan 22, 2009, 17:01:27 ÖS »
 Tam dizayn ve kaya yerleşimi konusunda bir iki şey diyecektim ki söyleyeceklerimi zaten Yıldırım abi belirtmiş. Ek olarak sağ tarafın düzenliliğine karşın sol taraf çok karışık yerleştirilmiş. Sağ taraftaki arka arkaya olan iki kayayı biraz sağa sola kaydırarak birbirlerinden uzaklaştırmak daha güzel bir yükselti havası verir gibi. 40 cm yükseklik'de tabanı biraz yüksek tutmuşsunuz buda size uzun boylu bitki tercihinden biraz sıkıntı yaşatacak gibi. Karbondioksit ihtiyacı yazıp altında 3 malzeme sıralamışsınız bunları aldınız mı yoksa alacakmısınız? Eğer almadıysanız biran önce co2 sistemini tedarik edip kurulum aşamasından itibaren kullanmak yararınıza olacaktır. Hem ph'ı indirecek hemde kh'a yarayacaktır. Hemde co2 nin varlığı yosun sorunununda önüne geçmede çok etkili. Hazırlık aşaması gayet güzel umarım devamıda bu güzellik de devam eder ve istediğiniz bitkili akvaryuma kavuşursunuz.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

ali1

• Üye
  • **
« Yanıtla #6 : Nisan 22, 2009, 22:37:02 ÖS »
Alıntı
Tam dizayn ve kaya yerleşimi konusunda bir iki şey diyecektim ki söyleyeceklerimi zaten Yıldırım abi belirtmiş. Ek olarak sağ tarafın düzenliliğine karşın sol taraf çok karışık yerleştirilmiş. Sağ taraftaki arka arkaya olan iki kayayı biraz sağa sola kaydırarak birbirlerinden uzaklaştırmak daha güzel bir yükselti havası verir gibi. 40 cm yükseklik'de tabanı biraz yüksek tutmuşsunuz buda size uzun boylu bitki tercihinden biraz sıkıntı yaşatacak gibi. Karbondioksit ihtiyacı yazıp altında 3 malzeme sıralamışsınız bunları aldınız mı yoksa alacakmısınız? Eğer almadıysanız biran önce co2 sistemini tedarik edip kurulum aşamasından itibaren kullanmak yararınıza olacaktır. Hem ph'ı indirecek hemde kh'a yarayacaktır. Hemde co2 nin varlığı yosun sorunununda önüne geçmede çok etkili. Hazırlık aşaması gayet güzel umarım devamıda bu güzellik de devam eder ve istediğiniz bitkili akvaryuma kavuşursunuz.

Barış Bey selamlar,

Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.Yorumları okudukça kurulum konusunda aceleci davranmamamın ve kurulumun her aşamasını sizlerle paylaşmamın önemini dahada iyi görmüş oldum.
Yorumlarınıza gelince sol taraftaki dağınıklık benimde içime fazla sinmemişti,kullandığım kayalar daha çok chidlid akvaryumları için gibi görünüyor.Yarın Maltepe Pet'e uğruyabilirsem (Yıldırım Bey'inde bitlili tanklarında kullandıklarına benzer taşlar görmüştüm) sol taraf için altarnetifler bakacağım.
Tabanın kalınlığı konusunda da haksız sayılmazsınız fakat değişim için geciktim diye düşünüyorum,zira bitkiler için kullandığım taban malzemeleri değişim sırasında kuma karışacağından başarılı olmam çok zor.
Karbondioksit için kullanacağım ekipmanlar hazır.Dekor ve filitre aşamalarından sonra karbondioksit sistemi kuruluşunu sizlerle paylaşacağım.
Ali Elbirgiç         

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #7 : Nisan 23, 2009, 17:54:08 ÖS »
Maltepe pet'e gittiğiniz de kayalarla birlikte mopani kökleri varsa onlarada bakmanızı tavsiye ederim. Zamanında ben mahogany ile mopani arasında kararsız kalmıştım. Kayalarla birlikte güzel bir dekorasyon oluşturulabilinecek bir kök türü mopani. Hatta bir daha akvaryum kursam sanırım onlardan kullanırım. Bence bitkili akvaryum kurulumunun başında Yıldırım abi ile tanışmanız çok iyi olmuş. Verdiği fikirler emin olun çok işinize yarayacaktır. Bana göre de Yıldırım abi'nin bu sitede yazıyor olması çok iyi. Neyse konuya dönecek olursak kayalarla ilgili zaten gerekeni yaparsınız o konuyu geçiyoruz. Kum içinde yapılacak pek birşey yok artık. Yapabileceğiniz şey kısa boylu bitkiler seçmek yada uzun boylu bitkilerde her hafta sağlam budamalar yapıp üst kısımlarını kuma tekrar gömerek kısa boyda kalmalarını sağlamak. Böylece akvaryum daha büyük gözükecektir. Hatta dekorasyonda da küçük nesneler kullanmak görselliği baya etkiliyor kanaatimce ama işin içine balık girince pek bir espirisi kalmıyor. Balıksız akvaryumda ufak dizayn nesneleri ile çok daha büyük bir görüntü yaratmak mümkün.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

ali1

• Üye
  • **
« Yanıtla #8 : Nisan 23, 2009, 22:05:50 ÖS »
Alıntı
Maltepe pet'e gittiğiniz de kayalarla birlikte mopani kökleri varsa onlarada bakmanızı tavsiye ederim. Zamanında ben mahogany ile mopani arasında kararsız kalmıştım. Kayalarla birlikte güzel bir dekorasyon oluşturulabilinecek bir kök türü mopani. Hatta bir daha akvaryum kursam sanırım onlardan kullanırım. Bence bitkili akvaryum kurulumunun başında Yıldırım abi ile tanışmanız çok iyi olmuş. Verdiği fikirler emin olun çok işinize yarayacaktır. Bana göre de Yıldırım abi'nin bu sitede yazıyor olması çok iyi. Neyse konuya dönecek olursak kayalarla ilgili zaten gerekeni yaparsınız o konuyu geçiyoruz. Kum içinde yapılacak pek birşey yok artık. Yapabileceğiniz şey kısa boylu bitkiler seçmek yada uzun boylu bitkilerde her hafta sağlam budamalar yapıp üst kısımlarını kuma tekrar gömerek kısa boyda kalmalarını sağlamak. Böylece akvaryum daha büyük gözükecektir. Hatta dekorasyonda da küçük nesneler kullanmak görselliği baya etkiliyor kanaatimce ama işin içine balık girince pek bir espirisi kalmıyor. Balıksız akvaryumda ufak dizayn nesneleri ile çok daha büyük bir görüntü yaratmak mümkün.

Barış Bey selamlar,

Düşüncelerinize aynen katılıyorum,bugün Maltepe Pet'e maalesef uğruyamadım yarın dekorasyon işini çözüp biran evvel diğer aşamaları halletmek istiyorum.Mopani köküne gelince,aslında elimde 3 adet mopani kökü 1 adet bataklık kökü var.Ben bataklık köküne java moss sarmak istiyorum,mopani kökünüde kullanıcak olursam akvaryum içi çok sıkışır diye düşünüyorum ama sol tarafı çözdükten sonra elimdeki malzemeleri fotoğraflayıp görüşlerinizi almak isterim.

İlginize teşekkürler,iyi akşamlar.
Ali Elbirgiç         

ali1

• Üye
  • **
« Yanıtla #9 : Nisan 25, 2009, 00:52:21 ÖÖ »
Bugün Maltepe Pet'e uğradım.Yıldırım Bey'inde tavsiyeleriyle akvaryumumun sol tarafı için 6 adet kaya aldım.Sol alt köşeden başlayarak kiremit şeklinde dizdiğim kayalar,eskisine nazaran daha çok hoşuma gitti.İşte sol tarafın son hali.

Ali Elbirgiç         

ali1

• Üye
  • **
« Yanıtla #10 : Nisan 25, 2009, 01:21:38 ÖÖ »
Dekor işini hallederken bir taraftanda filitreyi kurmaya başladım.Yine Yıldırım Bey'in tavsiyeleriyle dış filitremin emiş ve salış bağlantılarında yaptığım modifiye ile daha iyi bir filitrelemeyi hedefledim.Maltepe Pet'ten aldığım dış filitre borularını resimlerdede gördüğünüz gibi Yıldırım Bey'in taktikleriyle istediğim şekilleri vererek filitrasyon tesisatını kurdum.

İşte fotoğraflar,

Gerekli malzemeler

Gerekli malzemeler

Borunun bir ucunu bantlayıp içine kum dolduudum,sonra diğer ucuda bantlayıp,

Ocakta ısıtarak gereken kıvrımı sağladım

Ali Elbirgiç         

joey

• Üye
  • **
« Yanıtla #11 : Nisan 25, 2009, 02:54:38 ÖÖ »
Konunun ilk sayfası 20mb boyutunda. Konuyu okumak biraz zahmetli oluyor. Fotoğrafları küçültme şansınız var mı? Ya da moderatörler küçültebilir mi?

ali1

• Üye
  • **
« Yanıtla #12 : Nisan 25, 2009, 04:32:16 ÖÖ »
Filitreyle ilgili diğer fotoğraflar (dosyaları sıkıştırdım)

Yarın akşam suyun 4/3'ünü doldurup Sera'nın bakteri kültürü ilaçlarından kullanacağım.Bu arada,ısıtıcı,filitre,aydınlatma ekipmanlarının doğru çalışıp çalışmadığını kontrol edip birkaç gün sonra da ph ve kh değerlerini tespit etmeyi düşünüyorum.Bu aşamada atladığım bir şey yada sizin tavsiyeleriniz varsa,paylaşırsanız sevinirim.Hata yapıp filmi başa sarmak istemem :)
Ali Elbirgiç         

Harun Söylen

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Harun Söylen
« Yanıtla #13 : Nisan 25, 2009, 11:00:03 ÖÖ »
Benim sormak istediğim; yağmurlama borusu gibi emiş borusu mu yaptınız? Sistem nasıl işliyor? Merak ettim.

Zamansızlık

ali1

• Üye
  • **
« Yanıtla #14 : Nisan 25, 2009, 11:40:05 ÖÖ »
Alıntı
Benim sormak istediğim; yağmurlama borusu gibi emiş borusu mu yaptınız? Sistem nasıl işliyor? Merak ettim.

Harun Bey selamlar,

Sizinde tespit ettiğiniz gibi,emiş borusu yağmurlama borusu görünümünde.90 cm'lik yağmurlama borusu üzerinde arka ve yukarıya doğru bir açıyla 5 cm aralıkda 2 cm çaplarında deliklar var.Emiş borusu ise yine 90 cm'lik.Emiş borusunda ise zemine doğru bakan ve belirli bir açı ile 5 cm aralıklarla 2 cm çapında önde ve arkada 2'şer adet delik var.Burdaki amaç olabildiğince fazla yüzeyden emiş yapılmasını sağlamak.Sistemi bende yeni kurduğum için performansı konusunda kendi edindiğim bir tecrübem yok fakat Maltepe Pet'te Yıldırım Bey'in kurmuş olduğu bitkili tankalarındaki izlenimlerin gayet başarılı görünüyor.Suyu doldurup filitrasyonun performansını sizlerle paylaşacağım.
Ali Elbirgiç