Gönderen Konu: DIY - TAVANA ASMA KAPAK PROJEM  (Okunma sayısı 3140 defa)

Harun Söylen

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Harun Söylen
DIY - TAVANA ASMA KAPAK PROJEM
« : Nisan 12, 2009, 16:08:59 ÖS »
Öncelikle Akvaryumum malesef bombeli olduğu için kapak yaparken çok zorlandım. Bu kapağı yapmaktaki asıl sebeplerim:
1- Normal akvaryum kapaklarına yeterince florasan yerleştirememem .
2- Mikadan oluşan kapağın yüksek ısıya maruz kalması.
3- Kapağın su seviyesine yakın olması ve bu sebeple yaz aylarında sıcaklık sorununa dahada etki etmesi.
4- Kapakta kablo balast gibi bir ton karısıklık bir arada :D gibi gibi

Kullanılan Malzemeler :

1- Suntalam (daha önce mağazamda kullanılan soyunma kabinlerinden kestirdim :D beyaz olduğu için siyah film ile kapladım)
2- Pleksiden malzeme ondeki bombe kavisini vermek icin.
3- 6 adet Cata marka elektronik balastlı t8 florasan ayağı 60 cm. Tanesi 6 tl.
4- Krom Saç, ışığı daha iyi yansıtmak için
5- 2'li elektrik anahtarı

Kapak İçin Suntalam kullanmamın sebebi dayanıklı olması ve uzun ömürlü olması için.
Su buharından etkilenmemesi için vede ayrıca reflektör görevi görmesi içinse paslanmaz krom saç ile kapladım. Aşağı yukarı fiyatı 100x30x40 ebatlari için 10 tl. Bu Saçı, Soba malzemesi satan yerlerde tenekecilerde bulabilirsiniz.
Güzel bir görünüm için siyah ya da başka renk  filmi ise cama yazı yazan reklamcılardan tedarik edebilirsiniz.
T8 Florasan için otomatik balastli duy takımı 6 tl.
Marka ve özellik bilgileri:
CATA FLUORESCENT LIGHT FIXTURE
ITEM NO : JM-18WC
RATED VOLTAGE: AC220 -240V
CURRENT RATING: 2A 50-60 HZ
RATED POWER : MAX 1X18W

Bu kapağa toplam 8 tane florasan sığıyor aslında ama su anda 6 tane benim işimi görüyor. istenilirse 90cm lik duy kiti de takılabilir.

Kapakta tüm malzemeler. Matkapla vida ile birleştirilmiştir.

Kapağın ön kısmında plexi kullanmak zorunda kaldım. Bu malzemeyide tabelacı yada reklamcılarda bulabilirsiniz, maliyeti gercekten çok ucuz hatta benden para almadılar Gülümseme gerçi akvaryumunuz benim ki gibi bombeli değilse hem çok sanslısınız hemde bu malzemeye gerek duymazsınız Kahkaha

Doğru ölçülerde kestirirseniz malzemeleri geriye size parçaları birleştirmek kalıyor, lego yapmak kadar kolay. Aslında burda demek istediğim bu işi yapmak için ne marangoz olmak gerekli ne de elektrikçi. Eğer bu işe kalkışmak isteyen arkadaşlar varsa sakın gözlerinde büyütmesinler. Ben yapabiliyorsam herkes yapabilir Kahkaha

Sadece doğru malzemeleri doğru ölçülerde tedarik etmek yeterli. Bundan sonraki kısım ise tavana monte edip sarkıtmak kalıyor. Tavanı delip bu ağırlığı kaldırmak için ise çelik düpel sart. Akvaryumun yerine oda içinde tam karar vermediğim için bu işlemleri en sona bıraktım. İlerleyen günlerde son hali konuya eklenecektir.

Ufak tefek rütuşlar kaldı onlarada sonra devam edicem artık. Akvaryumun yerini değiştireceğim için tavan delme ve asma işini sonraya bıraktım. Taban malzemelerinide yeniledikten sonra son halini sizlerle paylaşacağım. Şimdilik eski kapakla devam :)
« Son Düzenleme: Nisan 13, 2009, 17:22:30 ÖS Gönderen: Devletabi »

Zamansızlık

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
Ynt: DIY - TAVANA ASMA KAPAK PROJEM
« Yanıtla #1 : Nisan 12, 2009, 21:48:36 ÖS »
Harun bey elinize sağlık çok profesyonelce ve kaliteli bir işçilik çıkarmışsınız. Kendi kapağını yapmak isteyenler içinde eşsiz bir envanter olmuş.
« Son Düzenleme: Nisan 13, 2009, 16:31:21 ÖS Gönderen: Devletabi »
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

cihanevitan

• Üye
  • **
« Yanıtla #2 : Nisan 12, 2009, 23:09:36 ÖS »
Güzel bir çalışma olmuş.Diy olması uğraşmak ayrı bır zevk.Çoğu diyler iş göürü fakat göze hitap etmez.Bu kapak gözede hitap ediyor :).Kutlarım...
116*53*53 Bitkili Akvaryum Dragos/İstanbul

Harun Söylen

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #3 : Nisan 12, 2009, 23:20:58 ÖS »
Çok teşekkürler. Daha eksikleri var ama umarım tamamlanınca bir şeye benzeyecek.

Zamansızlık

volkans

• Üye
  • **
« Yanıtla #4 : Nisan 12, 2009, 23:31:06 ÖS »
Merhaba,

Kullandığınız malzeme sanırım MDF değil, suntalam denilen malzeme..
Ayrıca tahtaların kenarlarını ısıyla yapışan (genelde bu iş için bildiğimiz ütü kullanılır) bantlarla kaplarsanız hem nemden etkilenme ihtimali azalır hem de daha güzel görünür..

Saygılar
Volkan SEZER

Ben akvaryuma akvaryum demem, bitki akvaryumu olmadıkça..

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #5 : Nisan 13, 2009, 10:25:36 ÖÖ »
Harun maşallah döktürmüşsün yine,ellerine sağlık temiz bir çalışma olmuş.Güle güle kullanman dileğiyle :o
175 Lt.Bitkili Canlı Doğuran
 50 Lt.Bitkili Karides
 60 Lt.Üretim (Çarprazlama-Hybrid) Deneme Yanılma aşamasında

Harun Söylen

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #6 : Nisan 13, 2009, 11:25:41 ÖÖ »
Valkan Bey düzeltme için çok teşekkürler. Saol Soner Abicim.
« Son Düzenleme: Nisan 13, 2009, 11:26:34 ÖÖ Gönderen: Punk@rt »

Zamansızlık

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #7 : Nisan 13, 2009, 16:30:40 ÖS »
İkinci mesajınızı ilk mesaja ekledim ve konuyu iğneledim. Herkez için yararlı bir kaynak olması dileğiyle.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

Harun Söylen

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #8 : Nisan 13, 2009, 17:31:13 ÖS »
Çok saolun Barış Bey.

Zamansızlık

volkantr34

• Özel Üye
  • Üye
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
« Yanıtla #9 : Nisan 13, 2009, 22:34:43 ÖS »
Harun bey harika bir iş çıkarmışsınız elinize sağlık gerçekten yukardada söylendiği gibi kesinlikle gözede hitap ediyor.. Merak ettiğim ise altta ki camı yapıştırdınız mı yoksa sürgülü mü ? Bitkili akvaryum için kullanacaksanız eğer bir süre sonra florasanlarınızın değiştirilmesi gerekecek o bakımdan merak ettim.. Kapak o kadar kusursuz olmuş ki eğer bir gizleme yaptıysanız profesyonlece olmuş inanın göremedim :) Birde keşke kapağın içine bir soğutma tertibatı (fan mesela) için boşuk ayarlasaydınız.6 florasan hatırı sayılır bir ısı üretecekler ve bilirsiniz ki florasanların en büyük düşmanı ve ömrünü kısaltan durum ısıdır.. Birde kapağın altında ki çıplak sunta kısmı nemden kabarma yaparak suya parça parça dökülebilir bunuda göz önünde bulundurmanızı nacizane olarak belirtmek isterim..
100 lt'lik bol karidesli , bitkili , canlı doğuran akvaryumu...

Harun Söylen

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #10 : Nisan 14, 2009, 09:37:29 ÖÖ »
Tesekkurler Volkan Bey. Cam derken krom parçadan bahsediyorsunuz sanırım, onu vida ile monte ettim. Eğer florasan ayaklarını soeuyorsanız. Onlarda vida ile monte edilmiş şekilde ama sürgülü olarak yerleri değişebilir. Zamanı geçen florasanları değiştirmek ise tavandaki lambayı değiştirmek kadar kolay bunda. Bittiği zamanki halinide fotograflayacağım. her hangi bir kablo birikintisi olmayacak. Isınma sorununa fazla etki etmesin diye asma kapak yaptım bu yuzden yogun sıcaklarda ise fan takviyesini dışarıdan yapmayı tercih ettim hemde estetik açıdan bozmak istemedim. Çıplak sunra kısmı kalmayacak merak etmeyin :)

Zamansızlık

volkantr34

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #11 : Nisan 14, 2009, 11:55:51 ÖÖ »
Tekrar merhabalar.. Benim bahsettiğim son resimdi.Kapağın altında cam varya onu sormuştum :) Florasanların içerde ferahlaması lazım , eğer o sıcaklık içerde sürekli birikirse bu güzelim kapaktan alacağınız verim az olabilir diye düşünmüyor değilim.. Vaktinden erken kendini bitiren florasanları hiçbirimiz istemeyiz değil mi :) Yanlışım yada gözden kaçırdığım bir nokta var ise düzeltirseniz memnun olurum.. Kapak gerçekten çok şık olmuş yeni resimleri bekliyoruz..  :)

Saygılar

Harun Söylen

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #12 : Nisan 14, 2009, 12:04:04 ÖS »
Volkan bey kapağın üstten görünümü o foto cekerken yansıma yapmıs cam yok merak etmeyin (O şekilde algılamanız fotodan kaynaklı) Ayrıca florasanlar T8 ve alt kısmı krom sacla kaplı oldugu icin ısınma problemi yok. Tekrar teşekkurler :)
« Son Düzenleme: Nisan 14, 2009, 12:14:21 ÖS Gönderen: Punk@rt »

Zamansızlık

volkantr34

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #13 : Nisan 14, 2009, 12:39:29 ÖS »
Pardon pardon ya.. Kapağın üstten görünümüymüş o  ;D Parlayınca cam gibi duruyor..  :)

Harun Söylen

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #14 : Nisan 14, 2009, 12:43:06 ÖS »
Sizde bir yanlış yok. gerçekten oyle duruyor :)

Zamansızlık