Gönderen Konu: Berkay Bengi - Nano  (Okunma sayısı 1630 defa)

Bammbamm

• Üye
  • **
Berkay Bengi - Nano
« : Mart 27, 2009, 18:05:28 ÖS »
Merhabalar,

Forum'a Yıldırım Bey'in (Maltepe Pet) tavsiyesi üzerine üye oldum. Ayrıca sadece bitkili akvaryumlar için bir bilgi paylaşım ortamı oluşturdukları için site kurucularına teşekkür ederim.

Yaklaşık 1.5 ay önce kurduğum akvaryumumu sizinle paylaşmak isterim.

Akvaryum ölçüleri : 40*25*20h (20L)
Filtrasyon : Bulabildiğim en küçük boy şelale filtreyi kullanıyorum.
Aydınlatma : 12W Tasarruflu ampul, 6500K. (günde 10 saat, 2 saat karanlık; 5+2+5)
Taban : Siyah kum (Markasını hatırlamıyorum, ama salınım yapmadığı kesin)
Isıtıcı: -
CO2: -
Gübreleme: - (2 hafta bir 1-2 damla Seachem Flourish)
Su değişimi : - (Eksilen suyu tamamlıyorum)

Bitkiler:
Vesicularia montagnei (Christmas moss)
Hemianthus callitrichoides 'Cuba'
Hemianthus micranthemoides
Micranthemum umbrosum
Microsorum pteropus 'Windelov'
Pogostemon helferi
Rotala Rotundifolia
Hygrophila polysperma

Canlılar:
Neocaridina denticulata sinensis "red" (Kiraz Karides) - Sayısı belli değil
Neritina gagates  (Zebra Salyangoz) - 2 adet

Fotoğraf makinasını kullanmayı pek bilmediğimden, çekimler oldukça kötü, özür dilerim şimdiden.

Bu sonuncusu ise ufak bir deneme, umarım beğenirsiniz.

Bu akvaryum hazır hale gelince tekrar fotoğraf ekleyeceğim. Şimdilik bu kadar.

Saygılar.

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
Ynt: Berkay Bengi - Nano
« Yanıtla #1 : Mart 27, 2009, 20:29:23 ÖS »
 Çok güzel elinize sağlık. Genişliğin 40 yüksekliğin 20 olması değişik bir hava katmış tanka. Moss'lar ve kök'ler güzel kullanılmış ama ufak bitkili bir akvaryum için biraz fazla bitki türü kullanmışsınız gibi. Co2 olmadan Hemianthus callitrichoides'in yayılımı nasıl?
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yanıtla #2 : Mart 27, 2009, 21:19:26 ÖS »
Barış Bey,
Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.
Ana tankımda bir çok bitki yeni ekildiği için yaramaz amano karidesler bazılarını yerlerinden söküyor, tank derin olduğu için oraya ekmeye üşeniyorum genelde, oradan alıp el altında bulunan bu nano ya taşıyorum bitkileri. Bu sebepten biraz fazla tür kabul ediyorum kafat miktar olarak azlar. Sağ arka köşedeki 2 dal Micranthemum umbrosum örneğinde olduğu gibi :)

Açıkçası bu akvaryum, low-tech olduğu için Heamianthus cuba'dan pek umudum yoktu. Hali hazırda emers yetiştirmekte olduğum büyükçe bir kap dolusu HC var elimde, ben de oradan aldığım 2 dal sürgünü bu nano da riske etmekten çekinmedim ve şaşırtıcı bir şekilde tabanda yayılmaya başladığını görünce biraz daha ilave ettim. Eğer yeni ektiklerim de problemsiz gelişim gösterirse kısa zamanda kaplarlar tabanı. Zaten kaplayacakları kısım oldukça küçük.
Yine deneme amaçlı 3-4 yaprak Glossostigma koydum fotografta ön cam ile kütük arasında görünmekte. Gelişip gelişmeyeceğini zaman gösterecek :)

Saygılar.

YILDIRIM ÖZDEMİR

• Sponsor
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #3 : Mart 28, 2009, 11:58:59 ÖÖ »
Berkay Bey tebrikler, ilk kurulum aşaması itibariyle hoş bir görünüm. Zaman içinde bitkilerin akvaryumu daha da doldurması ve düzenli budamayla oldukça etkileyici bir küçük akvaryum olacağı belli. Ancak genellikle bu tür akvaryumlarda ışıklandırma litre başına 2 wata hatta daha yukarılara kadar çıkıyor. Sizde ise ışık biraz zayıf. Bazı bitkiler için sorun olmayacak olsa bile helferi, rotundifolia ve micranthemoides için boylanma, yaprak arası mesafe ve genel olarak renklenme sizi pek tatmin etmeyebilir.
Görüşmek üzere,

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #4 : Mart 28, 2009, 18:14:59 ÖS »
Elinize sağlık. Ben de biraz tonlara takıldım. Yosunlardan ötürü galiba ama hep yeşilin yakın tonları var gibi. Ön taraf da hc ile kaplanırsa kaya ve kütüklerin hatları iyice gözden kaybolacak gibi. Bu duygu arkafonun tamamen siyah olmayışından da olabilir bilemiyorum :) Zebra salyangozlarınız harikaymış bu arada, akvaryum oturdukça güzelleşecelk gibi duruyor. Arkadaki bitkilerin kıvama gelmesi için biraz zamana ihtiyaç var gibi.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yanıtla #5 : Mart 28, 2009, 20:31:58 ÖS »
Yıldırım Bey,

Öncelikle yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Sizin de dediğiniz gibi düşük aydınlatma ile bazı bitkilerde sorun çıkarabilir, sorun çıkarmasalar bile düşük ışık koşullarında farklı gelişim gösterebilirler. Fakat tank kurulum aşamasında sadece Windelow ve X-Mas Moss için tasarlandığından özellikle düşük ışık tercih ettiğim. Malum kaba bir tabirle aydınlatma bitkili tanklarda "gaz pedalı" gibidir, ne kadar çok hızlandırırsak sistemi o kadar çok tüketimi olacak CO2 ve gübreleme bazında. Tamamen "Low Maintenance" (az bakım gerektiren) tank olmasını isteğim için aydınlatma tercihim bu yönde oldu. Bu kuruluma uymayan bitkilerin akvaryuma geliş sebebi de önceki mesajımda belirttiğim gibi, ana tanka yeni ekilmiş  ve karidesler tarafından sökülmüş bitkileri tekrar ana tanka ekmeye üşenip ve çöpe atmaya kıyamayıp nanoda bir köşeye ekmemdir. Eğer iyi gelişim göstermezler ise bu türlerde çok da ısrarcı olmayacağım; ana tank için oldukça mesai harcadığımdan bu nano'nun beni çok uğraştırmasını istemiyorum açıkcası. Fakat buna rağmen HC gelişimi şaşırtıcı, akvaryumda yayılmaya başlayınca onları misket gübre ile "ödüllendirdim" :) Bakalım ilerleyen günlerde sağlıklı gelişimlerini sürdürebilecekler mi?

Birkan Bey,

Akvaryumda kiraz karidesler olduğundan özellikle yeşil renkli bitkiler tercih ettim sayıca çoğaldıklarında hoş bir görüntü olacağını düşünüyorum. 1.5 ay gibi bir sürede 2. batın yavrularda geldi bu arada:). Fonu boş bırakmamın sebebi, ileride fotoğraf çekerken esneklik sağlayacağını düşünmemdir. Akvaryum küçük olduğundan arkaya ufak kartonlarla istediğim renk fonu yerleştirebilirim şu anda. Bir de akvaryumun arkasındaki duvar da yeşil renkli olduğundan şu anda fotoğraflarda bunaltıcı bir yeşil renk hakimmiş izlenimi yaratmış olabilir belki size?
Yorum yaptığınız için size de teşşekür ederim.

Akvaryum ile ilgili gelişimleri zamanla bu başlık altında yayınlamayı düşünüyorum. Bir gün hazır olduğunda ana tankımı da burada sizlere sunmak isterim.

Saygılar.

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #6 : Mart 29, 2009, 16:19:01 ÖS »
Yeşilliğin fazla olması bence pek kötü olmamış. İnsan akvaryuma bakarken kendini balta girmemiş bir ormanda gibi hissediyor. Arka fon olarak açık tonlar denemeye karar verdim size de tavsiye ederim. Yeni kuracağım ufak akvaryumda açık mavi, beyaz ve gri fonlarla çeşitli ışık kombinasyonlarını deneyeceğim bakalım ortaya nasıl birşey çıkacak. Bu akvaryuma kırmızı kristal karides'te çok yakışır. Biranda aklıma geldi :)
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yanıtla #7 : Mart 29, 2009, 17:59:50 ÖS »
Barış Bey,

Dediğiniz gibi bende açık renkli hatta beyaz fon ile foroğraf çekmeyi düşünüyorum. Takashi Amano'nun akvaryum fotoğraflarına baktığımızda dizaynın başarısının yanında tankların bize bu kadar büyüleyici gelmelerini sağlayan önemli etmenlerden biri de kullanılan fotoğraf teknikleri. Ben de iyi fotoğraf çeken bir iki arkadaşımla beraber bazı denemeler yapmak istiyorum.

Kırmızı Kristal Karidesleri (CRS, türkçede KKK diye kısaltabiliriz belki:)) bende çok seviyorum fakat önce bakımı daha kolay olan Kiraz karideslerle tecrübe kazanmak istiyorum. Yoksa bu nano için benimde hayalim güzel bir Kristal Karides kolonisi. Yalnız, bir kaç yerde 30L den küçük tanklarda beslenmemeleri gerektiğini okudum, bunun yanında benim nano tankımda ısıtıcı yok bu karidesler için ısıtcı eklemek gerekebilir. Ve bir de Kırmızı kristallerin fiyatının yüksek oluşu var tabi:) Bir arkadaşımın elinde Grade C, Grade A ve Grade SS kristal karidesler var. Yetiştirip yavru almasını bekliyorum, kendisi üretim düşündüğünden 2. ve ya 3. batın yavrularından almayı planlıyorum ileride. Asıl hedefim anatankımda Kristal karides kolonisi oluşturmak fakat nitrata duyarlı olan bu karidesler yoğun gübreleme yapalın bu tankta mutlu olurlarmı bilemiyorum. Anatankta şu an 3 çeşit karides var. 100 adet kadar amano, 200 belki daha fazla kiraz, 10-15 adet Yeşil karides mevcut. Yeşil Karideslerde kayıplar verdim başta umarım onlarda yakında üremeye başlayacaklar. Karidesler gerçekten izlemesi eğlenceli canlılar, bunun yanında algleri yiyor olmaları da cabası:)

Saygılar.

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #8 : Mart 29, 2009, 20:26:58 ÖS »
 Bende incelemiştim Amano'nun tanklarını ve oradaki açık renk fonlar açık renk kumlar çok cezbedici geldi. Hatta Amano'nun tankları haricinde de incelediğim pek çok güzel tank bu şekildeydi. Yani açık renk fon, kum ve fonda aydınlatma. Kurduğum tüm akvaryumlarda siyah renk fon ve koyu renk kumlar kullandım, sadece son kurduğum ufak akvaryumun 3 tafarını mavi fonla kapattım ki artık o bile bunaltıcı geliyor. Sanırım koyu renkten yeterince sıkıldım.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #9 : Mart 30, 2009, 10:50:28 ÖÖ »
Beyaz fon gerçekten güzel ve ferahlatıcı duruyor adeta bir akarsuya bakıyorsunuz akvaryuu izlerken ancak bu duyguları verebilmek için derinliğin de güzel oturtulması gerek sanırım.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yanıtla #10 : Mart 30, 2009, 15:22:41 ÖS »
Yeni bir başlık açıp akvaryumda derinlik hissi uyandıran öğeler üzerine fikir alışverişinde bulunablım derim. Forumlar da insanların dizayn konusunda fikir paylaşımında bulunmamalarına pek anlam veremiyorum. Yarışmaların yarattığı rekabet ortamı bunun sebebi olabilir.

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yanıtla #11 : Mayıs 19, 2009, 04:41:15 ÖÖ »
"Dalları bastı kiraz." ya da "Bu sene iyi kiraz yaptı." diyebiliriz sanırım :)
2 Adet Mayıs ayı fotoğrafı:

Rutin bakım haricinde, bu ay mosslar budandı.

Ayrıca geçen aya ait, Nisan ayı fotoğraflarından bir kaçı:

Saygılar.

Punk@rt

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #12 : Mayıs 19, 2009, 09:37:01 ÖÖ »
Owww maşallah sağlıkla büyürler inşallah :)

Zamansızlık

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #13 : Mayıs 19, 2009, 11:47:40 ÖÖ »
Berkay bey sanırım bu kiraz'larında budanma zamanı gelmiş  ;D Maşallah pek sevimli keratalar. Özellikle tek başına oldukları tanklardaki rahat hareteklerini izlemek çok zevkli karides'lerin. Tamamen özgür olduklarından karma akvaryumlara oranla çok daha kolay izlenebiliyorlar. Moss'larda maşallah coşmuş nisan ayında. Şimdiye kadar pek bulaşmadığım birşey moss budamak. Benimkilerde budama zamanına geldi ama elim henüz makasa gitmedi :D
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yanıtla #14 : Mayıs 19, 2009, 11:59:02 ÖÖ »
Harun Bey, Teşekkür ederim

Barış Bey, Sizin de dediğiniz gibi karidesler gerçekten izlemesi keyifli canlılar. Fakat bu 20 Litrelik nano karides kolonisi kurmak için pek uygun değilmiş onu gördüm... Yavrular çok fazla büyüyemiyorlar. Şu günlerde 50-80L arası yine Moss ağırlıklı bir karides akvaryumu kurmayı düşünüyorum eğer kuracak bir yer bulursam tabi:) High-Tech tanklara oranla hem kurulum maliyeti hemde savit giderleri oldukça düşük. Böyle bir akvaryumda Red Crystal kolonisi oluşturmak gibi bir hayalim var :)
Bir de dediğiniz gibi Mossları akvaryum içerisinde budamak gerçekten zor, budamak değilde parçaları toplamak zor... O yüzden ben moss sarılı dekorları ayrı bir su dolu kaba alıp orda budadım. Gerçi bu seferde o kaptan karides yavrularını toplamakla uğraştım :)