Gönderen Konu: Aydınlatma Meselesi!  (Okunma sayısı 1223 defa)

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
Aydınlatma Meselesi!
« : Mart 16, 2009, 15:47:25 ÖS »
Değerli forum üyeleri,acaba bizler ışık yüksekliği (W) çok mu abartıyoruz ,litreye en az 0,5-1 W düşecek gibi vs.Yabancı sitelere göz attığımızda adamlar çok düşük ışık ile çok güzel tanklar yapabiliyorlar aşağıda resmini verdiğim tank 350 Lt.ve aydınlatma gücü toplamda 94 W.mış bizler diyorum acaba enerji sarfiyatında hovardalıkmı yapıyoruz?[/URL]
[/img][/URL][/img] Resim yüklemede bir hata oldu lütfen aşağıdaki mesajdaki linki tıklayınız. ::) ::) ::)
« Son Düzenleme: Mart 16, 2009, 16:50:00 ÖS Gönderen: soners »
175 Lt.Bitkili Canlı Doğuran
 50 Lt.Bitkili Karides
 60 Lt.Üretim (Çarprazlama-Hybrid) Deneme Yanılma aşamasında

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Son Düzenleme: Mart 16, 2009, 16:39:40 ÖS Gönderen: soners »
 50 Lt.Bitkili Karides

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
Ynt: Aydınlatma Meselesi!
« Yanıtla #2 : Mart 16, 2009, 16:57:13 ÖS »
Bazı bitkiler varki özellikle bunlar taban bitkisi olur düşük aydınlatmalarda yetiştirmek imkansızdır. Cuba, glosso, parvula, lilaeopsis vs gibi bitkiler düşük ışık altında ya hiç sürgün vermez ölürler yada glosso gibi boyuna uzarlar. Resmini koyduğunuz akvaryumdaki aydınlıkta daha yüksek gibi geldi bana. Direk akvaryumun tanıtım linki gibi birşey varmı.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #3 : Mart 17, 2009, 09:59:18 ÖÖ »
Barış Bey direkt link burası tıklayın binlerce akvaryum görün çok güzel bir site ve ışıklandırmalar ,özellikler bütün ayrıntılarıyla mevcut hem yeni kuracağınız nanonuza iyi bir rehber olacağı kanaatindeyim.Diğer üye arkadaşlarımızında mutlaka görmesi gereken bir site.Bu güzelliğimide unutmayın :D :D Şaka şaka buyrun sitenin adresi faydalı olması dileğiyle.

http://www.einrichtungsbeispiele.de/

Site Almanca olup az çok yabancı dili olan anlar zaten bitkiler ışıklandırmalar ve diğer özellikler almanca olsada hepimizin bildiği terimler.
« Son Düzenleme: Mart 17, 2009, 10:02:35 ÖÖ Gönderen: soners »
 50 Lt.Bitkili Karides

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #4 : Mart 17, 2009, 22:44:43 ÖS »
Rasgele incelediğim bir kaç bitki akvaryumunda dediğiniz gibi oldukça düşük aydınlatmalar var ama kullanılan bitkiler genelde yüksek ışık gerektirmeyen bitkiler gördüğüm kadarıyla. Zaten dediğim gibi taban bitkilerinden herhangibirini o aydınlatmayla sağlıklı büyütmek pek mümkün değil. Sanırım biz özellikle yüksek ışık isteyen bitkiler yetiştirdiğimizden olayı bu kadar abartıyoruz. 2. sayfadaki 7200 litrelik deniz akvaryumu çok hoşuma gitti içine girip yüzesim geldi :D
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #5 : Mart 18, 2009, 10:23:55 ÖÖ »
Barış bey ben o sitenin yaklaşık 50.sayfasına kadar gittim.Genellikle litreye düşen ışık 0,25 ile 0,50 arası değişiyor.Ve düşük ışıklı tankların bir kaçında taban bitkileride vardı ama ne kadar sağlıklı olduklarını bilemem.Siz 7200 lt.liği beğenmişsiniz bende 11000 lt.lik bir dev tank vardı onu çok beğendim,elin almanı tankın içine kazma kürekle girmişti ;D.Birde Barış bey yemler ve gübrelerde dikkatimi çekti sera bir alman markası olduğu halde hemen hemen hiç bir alman sera markasını kullanmıyor gibi.Alın size yeni bir konu daha acaba kullandığımız yemler avrupa ülkelerinde rağbet görmüyormu? Bizleri kandırıyorlarmı?Ben bu siteyi gördükten sonra iyiden iyiye kıllandım,(Kıl oldum abi).
 50 Lt.Bitkili Karides

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #6 : Mart 18, 2009, 15:46:49 ÖS »
 Şöyle birşey'de var sadece floresan kullanmak aydınlatmada yeterli değil bence. Aydınlatma ile birlikte yaptığınız aydınlatmayı emecek yada soğuracak etkenleride en aza indirmek lazım. Yani aydınlatmanın altında kullanılacak yansıtıcılar tankın etrafında kullanılacak yalıtıcılar gibi şeylerle var olan aydınlatma daha etkili kullanılır. Birde tabi kullandıkları ekipman'da önemli. Kullanılan balast en az kaybı yaratacak türde ve lambalar'da en etkililerinden olursa düşük aydınlatma değeriyle de iyi sonuç alınabilinir. Yani ince eleyip sık dokumak (ki bunu bizim atalarımız taa ne zaman söylemiş :D)
 Sanırım Sera Almanya'dan babam çıksa yerim mantığına güveniyor (nasıl bir mantık kurdum ama:D) Ben Sera'nın hemen hemen hiçbir ürününü kullanmıyorum. Elimde bir kaç tane yemi kaldı sadece onlarıda balıklar seviyor diye veriyorum ama bitince yenilerini almayı düşünmüyorum. Jbl ve Tetra'nın yemleri gözdelerim. Özellikle cüce cichlidler için jbl grana cichlid, rasbora, kiraz barb ve yine cüce'lerim için Tetra bits gibi yemler hem balıklarım hemde benim tarafımdan çok seviliyor :)
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #7 : Mart 18, 2009, 16:11:47 ÖS »
Sera konusunda hemen hemen mantıklarımız aynı Barış bey,elimdekiler bitsin (yem,gübre vs.)tamamen jbl ürünlerine yoğunlaşacağım.İyi ve kötü yanlarını burada paylaşırız.
 50 Lt.Bitkili Karides

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #8 : Mart 18, 2009, 22:20:57 ÖS »
Buraya ilk üye olduğumda daha sık girip bu konularda birşeyler yazmıştım. Önemli olan verimdir, verimliliktir. Ne iş yapıyorsanız ne üretiyorsanız üretin verim çok önemli.
Bu nedenle AA kalite ampül, harcadığınız elektiriği ışık enerjisine dönüştürürken bitkilerin yararlandığı dalga boyundaki ışınları daha yoğun elde eden lambalar, yani ışığın rengi, kapakların lambalardan yayınlanan ışığı soğurup bunu ısıya dönüştürmemesi geri yansıtması için kapak içlerinin beyaza boyanması gerektiği gibi yazdıklarım hep verim ile ilgili konulardır.
Yani verdiğiniz ya da harcadıklarınız sonucu ne alıyorsunuz, verim işte bu iki faktörün yani girdi ile çıktının oranıdır. Veriminiz yüksekse elbette ki daha az elektrik harcayacaksınız. Daha düşük güç harcayarak istediklerinizi elde edeceksiniz. Ancak elde etmek istediğiniz ürün için bazı koşulları mutlaka yerine getirmelisiniz. Bunu ise en yüksek verimle yapmayı becerirseniz harcamalarınız daha az olur.

millerr

• Özel Üye
  • Üye
  • Ad Soyad: Ali İlker İLHAN
« Yanıtla #9 : Mart 28, 2009, 13:56:47 ÖS »
Baktığım kadarı ile adamlar gübreleme konusunda da hep markalı ürünleri tercih etmişler. Zaten güzel bitkili akvaryumların tanıtımlarında şu sıra en çok dikkat ettiğim şey gübreleme. Yerli DIY gübreler, markalı ürünler kadar iyi sonuçlar veremiyorlar kanımca. 
100*40*50 Bitkili - Karma Akvaryum

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #10 : Mart 28, 2009, 18:27:13 ÖS »
Sera'dan ben de biraz huylanıyorum. Birçok ürünü çok güzel süslenip püsleniş ürünler. Ticari bir deha söz konusu ancak kimyevi bir deha söz konusu değil maalesef. Yine de yemleri ve su düzenleyicileri fena değil. Tetrayı çok kullanmadığım için yorum yapamayacağım.

Gübre gerçekten önemli. Gübrede de verime önem vermek gerekiyor :) Ev yapımı veya yerli ürünler kusursuza çok da yakın formüller içermeyip yosuna veya istenin performansın altında kalmaya yol açabiliyor. Seachem, hagen gibi ürünleri kullanmak lazım. Bir de yeni favorim hiper yoğun formüllü Bloom & Grow. Birkaç ay oldu Maltepe Pet'ten alalı ancak adam akıllı ilgilenemediğim için akvaryumla kalitesi konusunda yorum yapamayacağım :(
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #11 : Mart 31, 2009, 10:21:46 ÖÖ »
Geçtiğimiz haftadan itibaren tamamen JBL ürünlerine yoğunlaştım,şimdilik yem ve sıvı gübresini aldım gelişmeleri ileride burdan paylaşmaya çalışacağım.Diğer ürünleri kullanıp da memnun olanlar lütfen bilgilerini paylaşsınlar.
 50 Lt.Bitkili Karides

sonyolc52

• Üye
  • **
  • Ad Soyad: kurtuluşbayar
« Yanıtla #12 : Mayıs 08, 2010, 19:32:33 ÖS »
Reflector kulanıyorlar dikatimi çekti ondan dolayı olabilirmi acaba? Mesela 150 litre akvaryum da bütün bitkiler var maşşallah 1 xT5/ 28 W Daylight mit Reflektor
1 xT5/ 28 W Nature mit Reflektor kulanmış reflektor olması iki kat hatta 3 kat daha fazla ışık yansıtması olabilirmi?
« Son Düzenleme: Mayıs 13, 2010, 09:00:51 ÖÖ Gönderen: Bvarisli »

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #13 : Mayıs 08, 2010, 21:29:57 ÖS »
Reflektör çok önemli bir araç, ışığı verimli kullanmak için mutlaka reflektör kullanmalı veya aynı işlevi başka yollardan sağlamalısınız. Bu arada Kurtuluş Bey sitemizde Türkçe kullanımı ve imla konusunda biraz daha hassas olmanızı rica ediyorum kurallar gereği :) İyi günler
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #14 : Mayıs 13, 2010, 08:54:37 ÖÖ »
Bende kurallardan ziyade yazılanı okuyabilmek için biraz daha dikkat etmenizi rica ediyorum :)
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor