Gönderen Konu: Hangi Testler Öncelikli Edinilmelidir?  (Okunma sayısı 847 defa)

Bammbamm

• Üye
  • **
Ynt: Hangi Testler Öncelikli Edinilmelidir?
« Yanıtla #15 : Mart 29, 2009, 19:14:27 ÖS »
Su da çözünmüş CO2 miktarını ölçümleyebilecek testler mevcut fakat pek yaygın değillerdir.
Akvaryumlarımız da genelde pH-KH değerini ölçüp, CO2-pH-KH tablosu yardımıyla CO2 miktarı tayini yaparız.

Örneğin KH= 4 , pH= 6.9 olduğu bir durumda akvaryumumuzda çözünmüş CO2 miktarı 16ppm'dir.
            KH= 9 , pH= 6.9 olduğu bir durumda ise akvaryumdaki çözünmüş CO2 miktarı 36ppm'dir.
Bu tablodan ayrıca KH'ın pH üzerinkedi tamponlayıcı ektisi kolayca görülmektedir.

KH bu kadar ciddi farklar yaratabildiği için bence testlerimiz arasında KH testi bulundurmamız gerekmektedir.

Saygılar.

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #16 : Mart 29, 2009, 20:00:51 ÖS »
Bende Nitrat, Fosfat, Gh, Kh, Demir, Ph ve Merck Ph indicator (5,4-7,0) mevcut. Bu testleri belli periyotlarla yaparak hem gübreleme miktarımın doğruluğunu test ediyorum hemde olası problemlere karşı (ph, kh yüksekliği yada alçaklığı) bilgi edinmiş oluyorum. Ph testini iki tane tutmamın amacı ise iki testi karşılaştırarak doğruluk payını ve kesin'e yakın ph sonucunu elde etmek. Onun haricinde Yıldırım abi'nin dediği gibi amonyak, nitrit tarzı testleri hiç almadım almamda. Elimin altındaki test'ler gayet yeterli. Ayrıyetten ebay'den aldığım drop checker ile de sürekli olarak sudaki co2 konsantrasyonunu izleyebiliyorum. Renk sarı olduğunda hava motorunu açıp renk mavi'ye döndüğünde co2 kaçıracak etmenleri ortadan kaldırıyorum. Bu test'lerin çoğunu acemilik zamanlarımda ve bir yosun problemi esnasında almıştım. Bundan sonrası için bu testler bittiğinde bir daha alacağımı zannetmiyorum. Elimdeki test'lerle gözlemlerimi karşılaştırıyorum ve bundan sonrasında da tecrübe ve gözlemlerime göre gübrelemelere devam edeceğim.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #17 : Mart 30, 2009, 10:54:49 ÖÖ »
Yaklaşık 20 yıldır akvaryumlarla haşır neşirim hiç bir test kullanmadım :-\ Ne diyeyim bir testim bile yok ;D
175 Lt.Bitkili Canlı Doğuran
 50 Lt.Bitkili Karides
 60 Lt.Üretim (Çarprazlama-Hybrid) Deneme Yanılma aşamasında

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #18 : Mart 30, 2009, 10:58:01 ÖÖ »
Ben pH'ı bile gözünden anlar oldum. Maya bitince 7.5 maya varken 6.5 ;D Olağanüstü haller dışında rutin test yapmak bir süre sonra gerekmiyor ama akvaryum değerleriniz hakkında bilgi sahibi olmak ve hangi olaylarla ne gibi değişimlere uğradığını öğrenebilmek için bir süre de olsa kullanmak gerekiyor bazı testleri.
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com