Gönderen Konu: Karides akvaryumunda filtre kullanımı nasıl olmalı?  (Okunma sayısı 1478 defa)

joey

• Üye
  • **
Karides akvaryumunda filtre kullanımı nasıl olmalı?
« : Mart 14, 2009, 10:23:05 ÖÖ »
Karidesler için en uygun filtrenin sünger filtre olduğunu okuyorum sürekli fakat hava motorunun sesine katlanamyorum. Şelale ya da dış filtre kullanacağım. Bu filtrelerin ucunda zaten bir başlık bulunuyor. Sormak istediğim karideslerin filtreye çekilmemeleri için bu başlık yeterli olur mu?

volkans

• Üye
  • **
Ynt: Karides akvaryumunda filtre kullanımı nasıl olmalı?
« Yanıtla #1 : Mart 14, 2009, 13:11:16 ÖS »
Merhaba,

Bu parça, yetişkinler için yeterli olsa da ne yazık ki yavrular için yeterli olmuyor (tecrübe ile sabit).. Emiş ucuna elyaf sarmanız, görsel olarak rezalet olsa da garanti çözüm olur..

« Son Düzenleme: Mart 14, 2009, 13:12:26 ÖS Gönderen: volkans »
Volkan SEZER

Ben akvaryuma akvaryum demem, bitki akvaryumu olmadıkça..

joey

• Üye
  • **
« Yanıtla #2 : Mart 14, 2009, 14:33:40 ÖS »
Almaya korktuğum cevabı vermişsiniz. :) Teşekkürler yanıt için.

joey

• Üye
  • **
« Yanıtla #3 : Mart 18, 2009, 19:51:48 ÖS »
Bugün 2 amano karidesini mutfakta ölü olarak buldum. Akvaryumdakileri sayıyım dedim, 10 karidesten sadece 4 tane kalmış. Sanırım geceleri 1'er 2'şer kaçmışlar hep. Akvaryumun üstü kapalı değildi, ya filtreden yada co2 hortumundan kaçmışlar muhtemelen. Karides alacak olanlar üstü kapalı akvaryumları tercih etsinler.

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #4 : Mart 20, 2009, 13:24:55 ÖS »
Karides tanklarında en iyi verim aldığım hava motoruna bağlı filtrelerdir,hiçbir kayıp yaşamaz ve filtrenin süngerlerinde olan bakteriler yavru karidesler için çok güzel yemlerdir ve bir kaç hafta bunlarla beslenebilirler.Motorun ses yapmaması için sünger , elyaf gibi maddelerden altına korsanız sesleri hissedilir derecede azalacaktır.
« Son Düzenleme: Mart 20, 2009, 13:33:37 ÖS Gönderen: soners »
175 Lt.Bitkili Canlı Doğuran
 50 Lt.Bitkili Karides
 60 Lt.Üretim (Çarprazlama-Hybrid) Deneme Yanılma aşamasında

Bvarisli

• Süper Moderatör
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Barış VARIŞLI
« Yanıtla #5 : Mart 20, 2009, 16:20:31 ÖS »
Firari karideside ilk defa duydum :D Acaba benim kayıp amanolarda ölmedi de kaçtımı. Neyse geçmiş olsun size umarım kalanlar sağlıklı yaşar.
82*47*50 Bitkili
55*30*35 Kuruluyor

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım !

8020_r31s

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #6 : Nisan 14, 2009, 14:36:19 ÖS »
Kaçtıklarını hiç sanmıyorum.Ben 1,5 yıldır hiç rastlamadım.Sünger filteren başkası sorun olur.Benim çözümüm ise hava motorunu evin camının dışına koydum.Elkektrik ve hava borusunuda anten kablosu için delinen yerlerden geçirdim.Sudan güneşten etkilenmesin diyede 1lt lik dondurma kabı içine koydum.6 aydır sorunsuz şekilde çalışıyor
ibrahim cengiz
manisa/demirci
50 lt karides tankı (karides,neoan,buz mavi tetra)
öğrenci (demirci eğitim fakültesi)

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yanıtla #7 : Nisan 14, 2009, 23:35:31 ÖS »
Amano Karidesler diğer karideslere nazaran oldukça güçlüler. O yüzden akvaryumdan kolayca zıplayabiliyorlar hatta karada yürüyebiliyorlar bir miktar.
Eğer amano karideslerinizi üzeri açık bir akvazryum da tutacaksanız dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Kiraz karideslerde ve yeşil karideslerde böyle bir sorunla karşılaşmadım.

Punk@rt

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #8 : Nisan 15, 2009, 09:54:28 ÖÖ »
Ben 2 kere kiraz karides buldum yerde. 8-9 aydır ustu açık akvaryumda kiraz karides yetiştiriyorum.

Zamansızlık

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #9 : Nisan 15, 2009, 12:36:59 ÖS »
Su yüzeyi akvaryumun üzerine 7-8 cm olsa dahi karidesler kaçarlar.
Akvaryumların üzeri mümkün olduğunca buharlaşmayı önleyecek şekilde kapalı olmalı. Buharlaşma nedeniyle yok olan suyun yerine mutlaka saf su eklemelisiniz. 1/3 oranında su değişimleri sonucu dahi sertlik sürekli artar. Buharlaşan saf sudur. İçindeki çözünmüş bileşikler akvaryumda kalarak su sertliğinin artmasına neden olur. Sabit bir sertlik istiyorsanız buharlaşma kaybını yok etmeniz ya da  buharlaşan su kadar sürekli olarak saf su eklemelisiniz.
En kolay ve iyi çözüm akvaryum yüzeyini streç film ile kaplamak, bozuldukça değiştirmektir. Streç film üzerine kapak konulabilir. Hatta lambaları su buharından korumak için dahi cam yerine streç film koymak ve bunun değişimi kolay ve çok ucuz olduğundan ışık kaybını önlemede iyi bir yol. Kirlenen camı tam temizlemek zordur. Ama streç filmi atıp yenisini yapıştırmak kolay bir işlem. Bu basit çözümler verimi arttıracaktır.     

volkantr34

• Özel Üye
  • Üye
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
« Yanıtla #10 : Nisan 15, 2009, 21:34:11 ÖS »
Kesin kaçarlar tanısına ne yazık ki katılamıyorum.1 senedir kiraz karides besliyorum hem 100 lt'lik tankımda (50-60 tane) hemde 20'lik karides tankımda (100 - 150 arası) bakıyorum bu canlılara.. ve şu ana kadar tek bir karidesimin bile bırakın kaçmak zıplamaya bile çalıştığını görmedim.. .Akvaryum içinden çıkardığınız herhangi birşey üzerine tutunmuş olabilirler ve öylede düşmüş olabilirler.. Nemli ortamlarda yaklaşık 6-7 saat yaşadıklarına tanık oldum.Oda şöyle oldu.Bir tanıdığıma 2 torba dolusu bitki vermiştim ve bitkileri sökerken üstünde kalan 2 karides bitkilerin gideceği tanka kadar yaşamayı becermişler  nasıl yapmışlarsa artık.. Karides tankımında üstü açık ve dolap içinde olduğunu düşünürsek 100-150 kadar karides kaçsa kaçsa bu tanktan kaçmalıdır diye düşünmem yanlış olmaz heralde.. Akvaryumunuzun tabanında ki değerler rahatsız edici boyutlara ulaştığında karideslerinizin su yüzeyine yakın durmaları normaldir.O sebepten karidesler için akvaryumların nitrit nitrat uyarı sistemi bile deniyor.1'er 2'şer ölmeye başladığını gördünüzde bilin ki tabanda bir problem var demektir.. Filtreleme için pipo filtre gibi sünger filtreler kullanmak en sağlıklısıdır.. Soner beyde zaten değinmiş o konuya bende katılmaktan başka birşey diyemiyorum.. Ana tankımdada dış filtre var ve ne kadar ince sineklik dahi geçirdiysem yavru karideslerin dış filtreye emilişini engelleyemedim ama dış filtre temizliği sırasındada 30'ar 40'ar adetler halinde karideslerimi canlı şekildede kazandım.. Kaybım ne kadar orasını bilemem ama çok olduğunu zannetmiyorum.. Akvaryumda bulamadığınız karideslerinizide akvaryum diyarınızdan firar ettiğini zannetmeyin zaten nereye kadar gidebilirler Allah aşkına yukarda belirttiğim şartlar oluşmadığı takdirde.. Diğer karidesleriniz onları geriye hiçbirşey bırakmayacak şekilde tüketmişlerdir..

Artı karides tanklarında sık su değişimleri kesinlikle ama kesinlikle tavsiye edilmez.Çünki çok hassas canlılar oldukları için su değerlerinden ufakta olsa ani değişiklikler onları kaybetmenize sebep olacaktır.Su sertliğinide karidesler biryere kadar severler.Çünki kabuklarının sertleşmesi için sudaki gh'ın istedikleri seviyede olması gerekmektedir.Saf su tedariki şart olsaydı karides beslemek çok sınırlı kişilerin elinde olurdu bana kalırsa.Çünki yağan yağmur suyu günümüz çağında pekte sağlıklı değil.Artık gökten çamur yada asit yağdığını az çok hepimiz biliyoruzdur.Karides besleyen tüm çevremdekiler ve ben dahil ya 2 gün beklemiş musluk suyu yada içme sularından kullanıyoruz ve şu ana kadar hiçbir sorunlada karşılaşmadık.. Kafanızda hiç soru işareti kalmaması içinde içme suyu kullanabilirsiniz seçim size kalmış..

Yazdıklarım Bülent beyin yazdıklarına karşın gibi anlaşılabilir fakat öyle anlaşılmasını istemem aktardıklarımız şahsi değil bilgisel bazdadır.Kendisininde anlayışla karşılayacağını umuyorum.

Saygılar sunarım..
100 lt'lik bol karidesli , bitkili , canlı doğuran akvaryumu...

Joker

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #11 : Nisan 16, 2009, 16:47:07 ÖS »
Ben de benimkilerin tank dışına sıçrayıp intihar etmelerini gözlediğim için yazmıştım. Belki onları kovalayan başka canlı olduğu için sıçrıyorlardı.
Sizde böyle durum yoksa kaçmamış olabilirler. Tankın üzerine koyduğum streç üzerine yapışıp kuruyana dahi rastladım. 

volkantr34

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #12 : Nisan 16, 2009, 17:25:24 ÖS »
Yanlış anlaşılmadığıma sevindim açıkçası.. ;) 100 lt'lik canlı doğuran tankımda irili ufaklı 50-60 tane balığım var ve bol bitkili , açıkçası hiçbiri birbirine rahatsızlık vermiyor.Sizde ki durum çok enteresan, acaba tabanınızdan kaynaklanan bir problem olabilir mi ? Karideslerde balıklar gibi ortamdan uzaklaşmak için zıplama eğilimi gösteriyorlar gibi bir durum var sizinkisinde. Karides besleyen abilerimizdende hiç bu şekilde durumları duymadım ondan şaşırdım..

Punk@rt

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #13 : Nisan 16, 2009, 17:40:54 ÖS »
Bendeki kiraz karideslerle melez karidesleri gözlemlediğimde balıklarla (penguen tetra,neon tetra,rasbora, çöpcü,cüce vatoz) gayet iyi anlaştıklarını gördüm. Ama yinede 2 kere yerde ölü karides buldum. İstisnayi bir durum olabilir. Balıklarla çok yakın temas içindede bulundukları zaman oldu özellikle yem verdiğim vakitlerde :D imzamın altındaki fotografı bu esnada yakalamıştım :)
Şu an akvaryumun yüzeyi sazla kaplı genelde karideslerim orda toplamıyor. Akvaryum su yüzeyi ile kapak arasında 15-17 cm bir açık alan mevcut. Son zamanlarda böyle bir durumla karşılaşmadım ama genede kontrol etmek lazım.

Zamansızlık

volkantr34

• Özel Üye
  • Üye
« Yanıtla #14 : Nisan 17, 2009, 13:58:34 ÖS »
Karides ve balıklar arasında enteresan diyaloglar geçmiyor değil.İmzanızda ki duruma çok kez şahit oldum.. Hatta bazı meraklı balıklara antenleri ile vurup kaçırdıklarını bile izledim..  :D Bende ki en garip karides ölümü ise serbestçe yüzen anaç karidesimin birdenbire hiçbişey olmadan ters dönüp tabana düşmesi şeklinde olmuştu.Bakakalmıştım buna ne oldu diye ama ölmüştü ortada fol yok yumurta yokken.. Karideslerinde bazen balıklar gibi anlamsız ölümleri oluyor ne yazık ki.. Bu konu bahanesiyle değişik tecrübeler edinmiş olduk..