Gönderen Konu: İwagumi sanatı  (Okunma sayısı 4140 defa)

halit2

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Halit DEĞER
İwagumi sanatı
« : Mayıs 15, 2007, 15:38:44 ÖS »
İwagumi Sanatı...
« Son Düzenleme: Ağustos 28, 2007, 17:23:55 ÖS Gönderen: admin »
Hepimiz hayatin kisaligindan söz ederiz de, bos geçen zamanimizi nasil kullanacagimizi bilmeyiz

halit2

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Halit DEĞER
Ynt: İwagumi sanatı
« Yanıtla #1 : Temmuz 26, 2007, 17:29:28 ÖS »
Hadi Birkan sana bir iyilik yapayım...

İwagumi

İwagumi doğal akvaryum tarzının bir koludur.Takashi Amano bu akımın öncülerindendir.Temeli Japon bahçe düzenleme ilkelerine dayanır.Kayalar Japon bahçelerinin yapısını oluştururlar.Bundan ötürü iwagumi düzenleme sanatında da kayaların büyük bir rolü vardır.Bu kayaların nasıl yerleştirildiği, renklerinin sade olması, kaç tane kayanın olduğu bile önemlidir.

İwaguminin birçok farklı tarzı akvaryuma uydurulmuştur ama esas olan tema sukünet ve basitliği bozmadan düzenlemeyi sağlamaktır.Bu açıdan çok güzel ve huzur veren bir tarz diyebiliriz.Üstelik doğallık son derece fazla.

En çok tercih edilen iwagumi tarzı deyince sanzon iwagumi ilk akla gelen isimdir.Üç kayadan oluşan bir düzenlemedir.Taşlar gruplanır ve taşların gruplanması Budizm’den gelir.Taşların en büyüğü yani merkezi taş(veya büyük Buda) ile chuusonskei çağrıştırılır ve daha küçük yandan kuşatan taşlar ise kyoujiseki (veya bakıcı taşlar)’ lerdir.Kyoujiseki çoğunlukla eğilendir veya Chuusonskeiye tapınan, itaat edenler gibi düşünebiliriz(Görüyorsunuz ki japonlar Buda' ya gönülden bağlı, akvaryumlarında bile bunun izini görebiliyoruz).Düzenleme de büyük taşın yani chuusonskei’ nin konumu da çok önemli.Genellikle altın kurala göre akvaryuma yerleştirilmelidir.Çünkü esas oğlanın göze çarpması gerekli. ;D

Zamanla akvaristler arasında iwagumi sanatında olmazsa olmazlar ortaya çıktı.İwagumi tarz akvaryumlarda glosso, eleocharis veya hemianthus callitrichoides isimli bitkiler vazgeçilmezler arasında.Balık olarak da genellikle kırmızı burun tetralar başta olmak üzere tetra türleri ve rasboralar kullanılıyor.Bu düzende basitliğe yardım eden ayrı bir detay.(detayların fazla olmasına rağmen akvaryumlar çok huzur verici ve basit görünüyor ???)

Kurulumu zor, bakımı kolay akvaryumlar...

İwagumi tarzındaki akvaryumları sürdürmek diğer tarzlara göre daha kolaydır.Fakat tek bir bitki türü, bitkilerin halı gibi döşenmesi(ki bitkilerin yavaşlığı nedeniyle uzun süren bir süreç) yüzünden düzenleme çok zordur.İwaguminin Türkiye’de ismi dahi bilinmese de yabancı akvaristler arasında birbirine meydan okuma da kullanılan bir düzenleme haline geldi.(Düşünebiliyor musunuz, adamlar bu tarzda akvaryumlar oluşturarak prestijlerini artırma, birbirlerine hava atma çabası içinde. :)Biz daha "Lepistesin yanına hangi balık olur?" diye başlık açıyoruz)Herneyse konumuza dönelim.Bu düzenlemenin zor olmasına alglerin çok fazlaca görülmesi de sebep olarak görülebilir.Dengeyi oturtmak ve algleri kontrol altına almak profesyonellik gerektiriyor.Bu dalda kontrol elemanlarından biride karidesler.Amano ve kiraz başta olmak üzere diğer türlerde kullanılmakta.

Her ne olursa olsun en güzel ve huzurlu dekorasyon çeşitlerinden biri iwagumi…Umarım ülkemizde de görmeye başlarız bu tarzdaki akvaryumları.

Hadi o zaman bir japon sözüyle yazıyı burada bitirelim; "Buda bizi korusun!"  ;D.

İşte güzel bir düzenleme:

Not:Resimler http://www.adana.hk/ adresinden alıntıdır.
Hepimiz hayatin kisaligindan söz ederiz de, bos geçen zamanimizi nasil kullanacagimizi bilmeyiz

darkeetar

• Özel Üye
  • Yeni üye
  • Günlük Yazarı
« Yanıtla #2 : Ağustos 24, 2007, 16:47:28 ÖS »
Bu son resim bana "yüzmek uçmaktır" adlı kısa bir yazımı anımsattı. Sunuçta itilen ortamlar farklı. Eylem ve sonuç aynı. Şimdi bu resimle kayaların etrafında uçan çayır kuşlarının resmi arasında ne fark var, su ve hava dışında......
Özgür

AytekinÇOKOY

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #3 : Ağustos 25, 2007, 01:14:44 ÖÖ »
Çok mükemel bir çalışma teşekürler.
Aytekin ÇOKOY
İzmir - Discus
www.izmiraquaclub.com

ottomanempire

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #4 : Ocak 25, 2008, 17:23:11 ÖS »
Öncelikle herkese selamlar. Arkadaşlar son resimde tabandaki bitkinin adı nedir? Söylerseniz çok sevinirim.
Kadir Yılmaz

Akes69

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #5 : Şubat 01, 2008, 17:24:43 ÖS »
harika baktıkça bakacağım geliyor

aqua_boy

• İçerik Geliştirici
  • Bağımlı Üye
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
« Yanıtla #6 : Şubat 01, 2008, 17:29:14 ÖS »
Son foto'daki taban bitkisi zannedersem eleocharis pervulus ..
Oldukça Low Tech Bitkili Rainbow...

cereko

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #7 : Mart 08, 2008, 22:44:53 ÖS »
harika bende yapacağım böle bişey

canannuman

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #8 : Nisan 28, 2008, 00:44:44 ÖÖ »
Şahaneler

Dharma

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #9 : Şubat 28, 2009, 05:09:24 ÖÖ »
gerçekten cok güzeller bitkileri araştırıyoruz bir şekilde bulabilirizde ben bu kayalara taktım bu şekilde kayalar ı nereden bulabiliriz yaklaşık 3 haftadır akşamları neti bu iş için dolaşıyorum kayalar konusunda tatmin olamadım siz nereden buluyorsunuz kayaları
Yatanın hayı oturanın payı :)

soners

• Özel Üye
  • Bağımlı Üye
« Yanıtla #10 : Şubat 28, 2009, 09:44:39 ÖÖ »
Geçtiğimiz günlerde Maltepe Pet'e gelmişti,bir kontrol et bakalım.
175 Lt.Bitkili Canlı Doğuran
 50 Lt.Bitkili Karides
 60 Lt.Üretim (Çarprazlama-Hybrid) Deneme Yanılma aşamasında

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #11 : Mart 01, 2009, 16:05:42 ÖS »
Bazı iwagumi dizaynlarında kullanılan özel kayalar Amano kayası diye geçiyormuş. Türkiye'de bulunmuyor maalesef. Yıldırım Abi ile konuştum ve dediğine göre bu kayaların kilo maliyetli onlarca ytl tutuyormuş. Zamanında ben de çok araıştım o tip gri kayalardan :)
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

Kaptain

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #12 : Haziran 23, 2009, 17:39:04 ÖS »
Bulunduğum şehir ityibariyle heryerde bu kayalardan mevcut. Şsen malawi akvaryumumda bile bu tip kaya kullanıyorum. Gaytte hoş duruyorlar. İwagumi akvaryumumda da aynı kayaları kullanacağım. Yosunlanma durumlarıda çok iyi...

admin

• Kurucu Üye
  • Bağımlı Üye
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanıtla #13 : Haziran 23, 2009, 21:52:03 ÖS »
Resim gönderebilir misiniz acaba ?
Artık 20lt Bitkili Tank

http://www.birkantatar.com

mustafa.kaptan97

• Yeni üye
  • *