Bitkili Akvaryum Düzenlemesinin Temel Kuralları

Bu akvaryum süslemesinin temellerinin ilk posta serisi. Bunları yolluyorum çünkü estetik olarak hoş akvaryum süslemesi yaratmakta çok yararlı buldum. Bunlar tam anlamıyla altın kurallar değil. Sadece bir rehber.

Bir akvaryum süslemesi yaratmayı planladığınızda, en önemli bakış açısı, görenlerin dikkatini nerede çekeceğinizdir. Aslında görenin bakısı akvaryum süslemesi neyse odur. Akvaryum süslemesinin öncelikli amacı, hoş, rahatlatıcı ve bakana ilginç bir görüntü vermesidir. Bunu yapmak için, aklınızda önce bir fikir demirlemelisiniz. Buna odaksal nokta denir. Bu bakanın dikkatini çeken ilk noktadır ki böylece akvaryumun gerisini keşfedebilirler.  Odaksal nokta, kırmızı yapraklı bitkiden, kayaya yada sürüklenmiş ağaca kadar her şeyi içerebilir. Tek şey, dikkat çekmesi gerektiğidir. Her bitkiyle odaksal noktayla karışabilen bir bitki alamazsınız. Onu baksa bir yerde sabitleyebilirsiniz. Odaksal noktayla ilgili hatırlayabileceğiniz bir kaç şey vardır.

Öncelikle, sadece bir tane olmalıdır. Birden fazla bitkinin olması, zihni rahatsız eder, strese sokar ve bir odaksal noktadan diğerine bırakabilir. Sadece çok geniş bir akvaryumda 2 rahat odaksal nokta yakalayabilirsiniz. İkincisi, her akvaryum süslemesinde bi çeşit odaksal noktanız olmalı. Hiç olmaması bir sürü odaksal nokta varken yaptığı etkiyi yapar. Bakanın gözleri ileriye geriye bakar durur, stresli ve rahatsızca. Üçüncüsü, odaksal nokta çok belirli(ve özel) bir yere yerleştirilmelidir. Bu yer akvaryum süslemesinin odak noktasına geldiğimiz yerdir. Bu altın kuralların tümü yunanlılara dayanır.

İnsan gözüne en hoş gelen 1:1.618 oranı gibi bir teori bulmuşlar gibi görünüyor. Çoğu kişi tam ortadaki odaksal noktaya dalmanın en zevk verici olduğunu söylüyor ama bu genelde gözlerinizin sağa ve sola kaymasına yol açacak. Onu tam olarak kenar merkeze yerleştirerek, etkilice izleyenin gözüne iyi şekilde rehberlik edeceksiniz. Altın kuralların tüm sanat kurallarında kullanıldığını görebilirsiniz. , resimden mimariye. Ama altın kuralları nasıl akvaryum süslemede kullanacaksınız?

Bu aslında oldukça kolay. Tüm ihtiyacınız olan bir mezüre(yada bir cetvel) ve bir hesap makinesi. Önce akvaryumunuzun bir baştan diğer basa enini ölçün. Sonra bu sayıyı 2.618 e bolun. 29 galonluk bir akvaryum mesela 30 inç genişliğindedir. 2.618 e bölünen 30 11.45 inç tir. Şimdi mezürenizi alın ve tekrar ölçün. Bir yandan başlayarak tam 11.45 inç ölçün. (diğer taraftan da ölçebilirsiniz ama odaksal noktayı nereye koyacağınız size bağlı) tam olarak 11.45 inçte hayali bir çizgi oluşturun. Bu yer odaksal noktayı nereye yerleştireceğinizdir.

Yukarıdaki örnek Takashi Amano’nun akvaryumunu süsleme de altın kuralları nasıl kullandığını gösteriyor. Gördüğünüz gibi, altın kuralların sağına etkili ve hoş bir odaksal nokta oluşturarak  kırmızı uzun bir bant yerleştirmiş. Amano’nun diğer akvaryumlarına bakınız ve altın kuralların odaksal noktasını bulmaya çalışın.


 

NOTLAR:

1 galon = 3.78 lt
1 inç = 2.54 cm

YAZAN: www.aquatic-eden.com
ÇEVİREN: Cansu Sırıtan
DÜZENLEYEN: Birkan TATAR

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share