Akvaryumda torf kullanımı

Torf bitki gelişimi için yaralı olan humik ve fulvik asit içeriği nedeniyle bitki yetiştirmede kendini ispatlamış bir ürün.
Ancak, akvaryumlarda kullanımı konusunda kötü tecrübeleri olan bir çok kişi var. Sanırım kullanılan torfun cinsi ve kullanım miktarı konusunda oldukça problem yaşanıyor.
Bahçe malzemeleri satan yerlerdeki torf isimli ürünler akvaryum ortamında problemler yaratıyor ve oldukça riskli!
Bu nedenlere akvaryum için olmayanları bir kenara ayırmak istiyorum…


Sera, Jbl gibi markalı torflar, (Kh’ı düşürmek) suyu yumuşatmak ve Ph değerini düşürmek amacıyla filtrelerde kullanılmak üzere üretilmişler. Torflar suya salgıladıkları maddeler nedeniyle renkte sararma (çay rengi) oluştururlar.
Coco peat ya da Hindistan cevizi torfu hindistan cevizi kabuğunun öğütülmesiyle elde ediliyor. Antalya’da cocopeat firmasından külçeler halinde, akvaryumculardan Prodac fertil plates ticari ismiyle alınabilir. Pahalı bir ürün değildir.

Bitki akvaryumunun en alt kısmına serilmelidir. Suyu alınca şişecektir bu nedenle genişleme faktörü göz önünde bulundurulmalıdır. 100 lt akvaryuma 100 gr torf (sera, jbl) ve 200 gr Cocopeat miktar olarak tavsiye edilmektedir.
Kullanılan torfun üzeri mutlaka 6-8 cm’lik bir inert kum ile kaplanmalı, akvaryum suyuna salınım yapması engellenmelidir!

Torf kullanımında en önemli nokta aşırıya kaçmamaktır! Aksi durumda bitkilerin köklerinde aşırı asitik bir ortam oluşacak, köklerinden başlayarak bitkiler çürüyeceklerdir.

Mutlu Metin

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

4 Cevaplar

  1. karabeLa35 dedi ki:

    sperrr !! bu dizayn çok gzeL bnde ypmak istiyorum.(yardımcı oLursanız sewinirim)

  2. Onur Dikyar dedi ki:

    Bakteri gelişimi için extra bir malzeme öneriyor musunuz ?

  3. Onur Dikyar dedi ki:

    Çamur eklemek faydalı olur mu bu karışıma ?

    • admin dedi ki:

      Kişisel tecrübem dışarıdan alınmış toprağın asla akvaryuma konmamalı diyor, ilginç canlılar kurtçuklar üreyebiliyor akvaryumda dışarıdan gelen toprakla ancak bu toprağı fırınlayıp kullanırsanız bir sorun olmayabilir. Yine de çok gerekli değil bence.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share